Een Australische dronepiloot heeft een gigantische grote witte haai op beeld vastgelegd op slechts meters afstand van zwemmers. De haai had gelukkig een andere prooi op het oog: een sappige tonijn.

Onwetende zwemmers

De video toont een enorme witte haai, niet ver van Bondi Beach, woest jagend op een grote vis. Op een gegeven moment bevind de haai zich op slechts 20 meter van nietsvermoedende zwemmers. De dronebeelden werden gemaakt door Jason Iggleden, die zijn quadcopter vaak bestuurt om de surfomstandigheden te controleren en gevaarlijke wezens te spotten.

Tonijn

"Hij kwam van de bodem en ging de strijd aan met zijn prooi, zoals je kunt zien in de beelden," vertelde Iggleden aan 9 News. "De haai was wel twee meter lang en jaagde op een grote vis. We denken dat het een tonijn was." Toen de haai dicht bij een zwemmer kwam, schakelde Iggleden snel de hulp van strandwachten in. Zij riepen om dat alle bezoekers het water moesten verlaten en mede hierdoor raakte niemand gewond.

Australische dronepiloot filmt grote witte haai en waarschuwt onwetende zwemmers

Drone Shark

Iggleden heeft een app genaamd Drone Shark, die door surfers en strandgangers wordt gebruikt om de conditie van het water via drone-opnamen te controleren. Zo kan hij kijken of het water geschikt is voor surfers, maar dus ook of er zich geen gevaarlijke wezens in het water bevinden. De app wordt met name op de oostelijke stranden van Sydney gebruikt voor dat laatste. Het is volgens Iggleden de eerste 'haaienspot-app' in zijn soort.

Levensredder

Hij denkt dat drones effectiever en milieuvriendelijker zijn dan haaiennetten en helikopters. "De drone-technologie werkt veel beter dan een man die vanuit een toren of helikopter op zoek gaat naar een vin", vertelde hij The Guardian. Toen het idee hem trof, wist hij nog vrijwel niets van drones, maar inmiddels is hij er erg blij mee. "We hebben al een paar levens gered", zei Iggleden over zijn app.

0 Reacties

    Plaats een reactie