Vervoersbedrijf UPS gaat in de Verenigde Staten via drones medische stalen leveren aan het ziekenhuis en laboratium van WakeMed. Het bedrijf heeft hiervoor toestemming gekregen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit.

Toestemming

Koeriersbedrijf UPS heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) om in de staat North-Carolina drones in te zetten voor medische doeleinden. De quadcopters gaan medische stalen en monsters bezorgen.

Drones

De drones worden geleverd door Matternet en zijn van het type M2 quadcopter. Dit type drone vliegt op een lithium-ion batterij en kan een afstand overbruggen van maximaal twintig kilometer. Hij kan 2,2 kilo aan medische producten vervoeren, waaronder bijvoorbeeld bloedmonsters.

Vliegroute

Voor de vluchten laadt een professional een dronecontainer met een medisch pakket. De drone zal daarna via een vooraf bepaalde vliegroute vliegen. Een professionele piloot die speciaal voor de taak is opgeleid monitort de vlucht. De drone landt vervolgens op een vaste landingsplaats in het hoofdziekenhuis en het centrale laboratorium van WakeMed.

UPS gaat in de VS met drones medische pakketten bezorgen

Voordelen

Momenteel wordt het merendeel van de medische stalen vervoerd met koerierswagens. Door de inzet van drones kan UPS nu ook op aanvraag en op dezelfde dag leveren. Het inzetten van quadcopters moet leiden tot minder vertragingen en efficiëntere bezorging. Daarnaast zorgt de service voor lagere kosten voor de patiënt en een betere ervaring, aldus de initiatiefnemers.

Mijlpaal

UPS spreekt van een ‘cruciale mijlpaal’ voor de onbemande luchtvaart in de VS. Met de drones wil het bezorgbedrijf dagelijks geregelde vluchten uitvoeren voor WakeMed. De al genomen proeven vonden plaats in het kader van een driejarig testprogramma onder toezicht van de FAA. Matternet voerde eeder in Zwitserland al ruim drieduizend vluchten met drones uit.

0 Reacties

    Plaats een reactie