Drones worden steeds populairder en dat betekent ook dat de regelgeving zich steeds verder ontwikkeld. Automobilisten zijn het al gewend, maar als het aan het Antwerpse bedrijf Unifly ligt moeten dronepiloten er binnenkort ook aan geloven: kenteken-identificatie.

Nummerplaat

Het Antwerpse luchtvaartbedrijf Unifly heeft het elektronisch equivalent van een nummerplaat ontwikkeld. Met dit systeem, BLIP genaamd, kan men de identiteit van een dronegebruiker onmiddellijk verifiëren. BLIP staat voor Broadcast Location & Identity Platform en is een klein blokje met techniek wat je aan je drone vastmaakt.

BLIP

Het BLIP systeem heeft op het eerste gezicht dezelfde functie als de kentekenplaat van een auto, maar dan digitaal. Net zoals met een gewone nummerplaat kunnen de autoriteiten deze herkennen in een database, maar dat is niet alles. Via een app kan bijvoorbeeld de politie ook direct verbinding maken met de betreffende drones in de omgeving. Zo weten de instanties wie er vliegt, waar men vliegt en of dat legaal is.

Unifly brengt elektronische nummerplaat voor drones uit

Lichtgewicht

Het apparaatje zelf moet zo min mogelijk hinder geven voor de dronepiloot. Zo weegt het volgens de makers niet veel, waardoor de impact op accuduur minimaal moet zijn. Daarbij is ook rekening gehouden met temperatuurverschillen op verschillende hoogtes. Volgens Unifly zal door de gebruikte materialen de temperatuur de BLIP niet ontregelen.

Intenties

Koen Meuleman, mede-oprichter van Unifly legt het idee uit: "Drones worden steeds meer een deel van ons dagelijks leven. Wanneer een drone wordt waargenomen, is het belangrijk om de intenties van de piloot te begrijpen, waar deze is opgestegen en door wie deze wordt bestuurd. Met ons BLIP systeem bieden wij deze informatie."

Unifly

Unifly is een bedrijf van het VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) gespecialiseerd in de ontwikkeling van software voor de luchtvaartbranche. Momenteel focussen zij zich bijna volledig op drones. Een van hun doelen is om droneverkeer in het luchtruim op zeer kleine hoogte mogelijk maken en het BLIP-systeem zal daar volgens de makers aan bijdragen.


0 Reacties

    Plaats een reactie