De Oostenrijkse bergreddingsdienst wil in de toekomst drones van de fabrikant Schiebel inzetten bij reddingsacties. De drones zijn speciaal ontworpen om koude temperaturen en hevige windstoten te doorstaan.

Samenwerking

De Weense fabrikant Schiebel slaat de handen ineen met de Oostenrijkse bergreddingsdienst om met drones reddingsoperaties te realiseren. De partijen geloven dat dit belangrijke voordelen oplevert ten opzichte van de huidige werkwijze met helikopters.

Drones

De drones zijn drie meter lang, hebben een gewicht van tweehonderd kilo en kunnen een afstand van zes tot acht meter afleggen. Met een grotere batterij kan dat zelfs oplopen tot tien meter. Zware wind en extreme temperaturen vormen daarbij volgens fabrikant Schiebel geen probleem.

Oostenrijkse bergreddingsdienst gaat speciale drones gebruiken bij reddingsoperaties

Grondstation

Deze professionele toestellen bestuurt de piloot vanaf de grond via een speciaal daarvoor aangelegd station. De kosten voor een complete drone-setup liggen rond de 1 miljoen euro. Het plan is om 9000 missies per jaar te voltooien.

Reddingsacties

Momenteel is het reddingswerk vooral afhankelijk van helikopters. Bij slechte weersomstandigheden, zoals mist, sneeuw en harde wind, kunnen deze echter niet uitvliegen en dat gaat ten koste van effectiviteit. "Drones kunnen in deze situatie een oplossing bieden" benadrukt Martin Gurdet, woordvoerder van de Oostenrijkse bergreddingsdienst.

Live-beelden

Op dit moment zijn de drones van Schiebel al in gebruik bij de European Maritime Safety Agency (EMSA). Daar leveren ze 24 uur per dag live-beelden uit de lucht. Deze beelden gebruikt de EMSA om vluchtelingen op te sporen en de kustwacht te ondersteunen. Schiebel zelf bestaat al sinds 1951. Ze begonnen met het maken van kleine onderdelen voor apparaten, zoals wasmachines. Tegenwoordig focussen ze zich vooral op de onbemande luchtvaartsector.

0 Reacties

    Plaats een reactie