Met slecht begaanbare wegen en lastig berijdbaar terrein is het in het Afrikaanse land Ghana soms een hele klus om levensreddende medicijnen op tijd te bezorgen. De Ghanese overheid gaat nu in samenwerking met diverse organisaties drones inzetten om burgers die afhankelijk zijn van medicijnen beter te helpen.

Grote schaal

Vanaf deze week vliegen er zo'n 120 drones rond in Ghana om vaccins en medicijnen te leveren aan ziekenhuizen en apotheken. Het is de eerste keer dat onbemande luchtvaart op deze schaal wordt ingezet in het Afrikaanse land voor medische doeleinden. Vanuit vier distributiecentra gaan de drones zo'n 2000 klinieken bevoorraden.

Levensreddende pakketjes

De drones bezorgen een breed scala aan belangrijke medische middelen. Je kunt daarbij denken aan bloed, vaccins tegen rabiës of tegengif om slangenbeten te behandelen. Artsen kunnen met een tekstbericht bestellingen doen. Met de speciale onbemande bezorgservice kan dan binnen een halfuur een drone ter plaatse zijn met een levensreddend pakketje.

Ghana start met medicijnbezorging per drone

Zachte landing

Een van de belangrijkste voordelen van de methode is de tijdwinst. Tijdens hun vlucht halen de drones met gemak een constante snelheid van 110 kilometer per uur. Dat is een snelheid die over de weg bij lange na niet haalbaar is in het moeilijk begaanbare land. Eenmaal op locatie laat de drone de pakketjes vallen met een kleine parachute. Deze zorgt voor een zachte landing, zodat de medicijnen niet beschadigen.

Presidentiële steun

"Niemand in Ghana mag sterven omdat een noodzakelijk medicijn in noodgevallen niet beschikbaar is'', zei president Nana Akufo-Addo woensdag 24 april tijdens de start van het project. Het project heeft de volledige steun van de Ghanese overheid en het is opgezet met hulp van onder andere de vaccinatieorganisatie GAVI en de Bill & Melinda Gates Foundation.

0 Reacties

    Plaats een reactie