De Deense scheepvaartautoriteit gaat de zwaveluitstoot van schepen binnenkort via een drone controleren. De drone is uitgerust met een speciale sensor en wordt in eerste instantie ingezet in de wateren van De Grote Belt, een zeestraat tussen de Deense eilanden Seeland en Funen.

Skeldar V-200

De drone betreft een Skeldar V-200 van fabrikant Saab en deze is uitgerust met een sensor waarmee zwaveluitstoot kan worden gemeten, laat Rask Nielsen van de Deense autoriteit weten aan de website Dronewatch. Voor de meting blijft het toestel stil hangen in de lucht van de uitlaatgassen van schepen. Hierdoor meet de sensor op de drone de hoeveelheid zwavel in de brandstof. Het onbemande voertuig heeft vorig week al zijn eerste zwavelmissie voltooid en zal in de komende maanden de uitstoot in kaart brengen, schrijft de Danish Maritime Authority.

Denemarken zet drone in om zwaveluitstoot van scheepvaart te controleren

Zware jongen

Naast een speciale sensor om zwaveluitstoot te meten heeft de drone ook een normale camera en een infraroodcamera voor het fotograferen van de schepen. Via een AIS-ontvanger houdt de drone de locatie van het scheepsverkeer in de gaten. Het toestel vliegt op kerosine en is geen lichte jongen: hij weegt maar liefst 235 kilogram. Ondanks dit gewicht kan het toestel nog een respectabele vier uur vliegen.

Vaarverbod

Tijdens een vlucht kan de 'zwaveldrone' meerdere schepen controleren. Een meting duurt tussen de vijf en tien minuten en gebeurt op minstens honderd meter afstand van een schip. Doel is om schepen in Deense wateren te controleren op de kwaliteit van de uitstoot. Schepen die niet aan de Europese emissie-eisen voldoen, kunnen mogelijk een vaarverbod opgelegd krijgen. Het European Maritime Safety Agency (EMSA) heeft zelf de drone ter beschikking gesteld aan de Denen.

Denemarken zet drone in om zwaveluitstoot van scheepvaart te controleren

Grote Belt

Voor het vliegen met de drone bij de Grote Belt is een vergunning afgegeven om te vliegen tot 50 kilometer van het grondstation, al wordt een limiet van 20 kilometer aangehouden voor vliegen zonder dat er nog zicht is op de drone. De Grote Belt is een zeestraat tussen de Deense eilanden Seeland en Funen. Sinds 1997 zijn de eilanden verbonden door de Grote Beltbrug. Het gebied is de grootste van de drie zeestraten die het Kattegat met de Oostzee verbinden.

0 Reacties

    Plaats een reactie