Nederlandse woningcorporaties zijn bezig met een proef waarbij drones gebruikt worden om woningen te inspecteren op gebreken. Als dit bevalt zullen ze vaker drones gaan inzetten voor inspectiewerkzaamheden.

Test

Drones worden momenteel getest als geschikte inspectie instrumenten door acht verschillende woningcorporaties. Door de inzet van drones hopen de bedrijven de inspecties van huurhuizen sneller, efficiënter en goedkoper te maken,

Haarscherpe foto's

"Drones kunnen haarscherpe foto's maken van scheuren in het metselwerk, bladeren in de dakgoot of doorhangende balkons. Daarnaast kunnen drones thermische scans maken van waterlekkages, houtrot en isolatieproblemen", vertelt Anneke Hers, woordvoerster van woningcorporatie Talis, die opereert in Nijmegen en Wijchen.

Woningcorporaties testen drones voor inspectie huurhuizen

Voordelen

Naast de scherpe foto's en de thermische scans bieden drones nog een breed scala aan andere voordelen. Zo heb je met een drone een stuk minder mankracht nodig voor de inspectie. Een enkele dronepiloot om de quadcopter te besturen is voldoende. Die kan ook nog eens veilig op de grond blijven staan, wat het risico op ongevallen veel kleiner maakt dan gebruikelijk. De acht corporaties verwachten met de overstap naar drones flink te kunnen besparen op hun inspecties.

Deelnemers

Naast Talis bestaan de corporaties die meedoen uit KleurrijkWonen, Haag Wonen, Woonlinie, Mitros, Poort6, Talis, Trivire, Staedion en Alliantie. Initiatiefnemer is de Nederlandse tech-startup Octo en de vluchten worden uitgevoerd door drone-operator Aeroscan. Eind 2018 kregen ze toestemming van de Inspectie Leefomgeving en Transport en het Ministerie van Defensie om te vliegen binnen de bebouwde kom en sindsdien zijn er acht vluchten uitgevoerd. Het begin van de proef is daarmee bijna afgerond.

Privacy

Volgens de bedrijven hoeven bewoners zich ook geen zorgen te maken over hun privacy. De beelden worden namelijk eerst gefilterd door drone-operator Aeroscan. Die verzekert dat iedereen die op beeld staat ook automatisch onherkenbaar gemaakt wordt middels een blur-filter. Pas na dit proces ontvangt de betreffende woningcorporatie de beelden. De bedoeling is ook dat bewoners vooraf op de hoogte gesteld worden wanneer er een vlucht plaatsvindt.

Aerocan

Aeroscan is een jonge Friese start-up uit Dokkum die zich specialiseert in vastgoedinspecties met nieuwe technologieën en momenteel richten zij zich op drones. Het bedrijf beschikt sinds begin januari 2019 over alle benodigde vergunningen om een onderzoek naar de toepassing van drones bij vastgoed inspecties te doen.Het inspecteren van daken is daar een voorbeeld van.

Woningcorporaties testen drones voor inspectie huurhuizen

OCTO

OCTO is een Nederlandse tech-startup die zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie en drone-technologie. Oprichter Dirk Huibers heeft aan ambitie geen gebrek. "In mijn ideaalbeeld signaleren we over een paar jaar een lekkage nog voordat het een lekkage is. Dan hoeft een huurder geen melding te maken, gaat er direct een belletje rinkelen bij een aannemer en kan hij een bijna-lekkage repareren voordat de schade groter wordt.", aldus Huibers.

Foto: Talis (via Twitter)

0 Reacties

    Plaats een reactie