De pioniers op het gebied van de Nederlandse luchtvaart, KLM, NLR en Fokker, bestaan vandaag 100 jaar. Dit vieren zij met een evenement in het Eye Filmmuseum in Amsterdam-Noord, met hoog bezoek van koning Willem-Alexander.

Honderd jaar luchtvaart in Nederland

KLM, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en vliegtuigbouwer Fokker bestaan honderd jaar. Samen houden zij vandaag, 14 maart 2019, het evenement '100 jaar luchtvaart in Nederland' in het Eye Filmmuseum in Amsterdam-Noord. Koning Willem-Alexander, die tevens piloot is, is ook aanwezig bij dit historische evenement.

Nederland in 2050?

Tijdens het evenement '100 jaar luchtvaart in Nederland' staan de partijen stil bij de ontwikkeling van de internationale burgerluchtvaart. Daarnaast kijkt men ook naar de toekomst: hoe ziet de luchtvaart in Nederland er in 2050 uit? ‘Slim, duurzaam en economisch verantwoord blijven vliegen’ staan daarbij centraal, aldus de organisatie. Het is niet niet ondenkbaar dat drones een steeds grotere rol gaan spelen in die toekomst.

KLM, NLR en Fokker vieren 100-jarig bestaan Nederlandse luchtvaart

Studenten

Parallel aan het evenement loopt er ook een speciaal uitgeschreven ‘studenten challenge’. Tijdens deze wedstrijd kunnen studenten hun innovatieve, technische en sociale antwoorden op duurzaamheidsvraagstukken op het gebied van luchtvaart presenteren. De Koning spreekt tijdens zijn bezoek met de deelnemers aan deze competitie en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat reikt een prijs uit voor het winnende idee.

Postzegel

Tot slot komen er nog een speciale postzegel en een unieke munt op de markt ter er van het jubileum. De Koning slaat tijdens het evenement in Amsterdam symbolisch de eerste munt, terwijl het eerste exemplaar van de speciale postzegel in ontvangst wordt genomen door minister Van Nieuwenhuizen.

Drones

Het is niet de eerste keer dat Cora van Nieuwenhuizen betrokken is bij een evenement over de luchtvaart. Zo was de minister eind 2018 de ambassadeur van de Amsterdam Drone Week. Tijdens dit evenement adresseerde ze bezorgdheden, maar sprak ze ook vol lof over de toepassingen van drones in de luchtvaartsector.


0 Reacties

    Plaats een reactie