Voor pakketbezorging op zee gebruiken bedrijven nu nog kleine schepen, maar als het aan industriegiganten Airbus en Wilhelmsen ligt komt daar binnenkort verandering in. De nieuwe Skyways-drone maakt dronebezorging van wal naar schip mogelijk en is volgens de bedrijven een grote stap voor de maritieme wereld.

Skyways

Vliegtuigbouwer Airbus en schepenbouwer Wilhelmsen testten recent met succes een nieuw systeem waarbij een drone vanaf de kust vertrekt om een pakket op zee te bezorgen. De door Airbus gebouwde drone, Skyways genaamd, vertrok daarbij van de Marina South Pier en vloog naar het schip de Pacific Centurion om een klein pakket van 1,3 kilogram te leveren. Het is volgens Airbus de eerste grote commerciële proef in zijn soort.

Prestatie

"We zijn zeer verheugd om de eerste proef in zijn soort in de maritieme wereld te lanceren. De prestatie van vandaag is het resultaat van een maandenlange, intense voorbereiding door ons toegewijde team en de sterke samenwerking met onze partner. We willen nieuwe terreinen in de maritieme industrie verkennen", zegt Leo Jeoh, projectleider van Airbus Skyways

Airbus en Whihelmsen lanceren Skyways drone voor maritieme bezorging

Autonoom

Qua uiterlijk lijkt de Skyways drone veel op een conventionele heavy-lift drone: het type drone dat bijvoorbeeld filmploegen ook gebruiken. Het model van Airbus heeft echter een speciaal autonomiesysteem aan boord. Deze is ontworpen om te werken in combinatie met een netwerk van drop-locaties aan wal. Deze zijn vergelijkbaar met de kluisjes van Amazon, maar met robotarmen die het laden en verpakken uitvoeren. Daar komt dus geen mens meer aan te pas.

Gave tool

Wilhelmsen ziet in drones een efficiënte , snelle en veilige manier om kleine items met een hoge prioriteit aan schepen te leveren; een taak die in het verleden was toevertrouwd aan kleine schepen. "Het leveren van essentiële reserveonderdelen en medische benodigdheden op zee is een vast onderdeel van ons portfolio. Moderne technologie zoals Unmanned Aircraft Systems (UAS) is slechts een nieuwe tool, zij het een hele gave, om onze diensten mee te verbeteren", aldus Marius Johansen, onderdirecteur marketing van Wilhelmsen Ships Agency.

Inspanning

Het project is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van Airbus, Wilhelmsen en de autoriteiten in Singapore. Wilhelmsen kreeg de taak om de nodige maritieme en havenactiviteiten op te zetten en goedkeuringen te verkrijgen van de haven. Airbus leverde de Skyways technologie en ontwikkelde de drone. Eerder gooide Airbus hoge ogen tijdens de Amsterdam Drone Week met een prototype vliegende auto gemaakt in samenwerking met autofabrikant Audi.


Foto: Airbus.com

0 Reacties

    Plaats een reactie