Wie van plan is een drone aan te schaffen komt de term ‘gimbal’ regelmatig tegen. Voor enthousiaste luchtfotografen is een gimbal echter een bekend fenomeen. Dankzij deze toevoeging kun je namelijk veel stabielere foto’s en video’s maken, ook bij veel vliegbewegingen en wind.

Wat is een gimbal?

Een gimbal is een ophanging voor de camera die aan je drone is bevestigd. Deze wordt op een drone gebruikt om de camera tijdens het vliegen stabiel te houden en meer bewegingsmogelijkheden te geven. Dit zorgt voor meer opties als luchtfotograaf en beter, rustiger beeld.

Wat is een gimbal?

Stabilisatie

Een gimbal corrigeert de bewegingen van de camera die door vliegbewegingen of sterke wind worden veroorzaakt. Dat zorgt voor rustig en stabiel beeld.

Assen

Een gimbal stabiliseert op twee of drie assen. Afhankelijk van het aantal assen biedt de gimbal ondersteuning aan verschillende soorten bewegingen.

Wat is een gimbal?

2-assige gimbal

Een 2-assige gimbal maakt twee soorten camerabewegingen mogelijk: tilt en roll.

  • Tilt: maakt het mogelijk de camera van boven naar beneden te kantelen. Deze beweging is vergelijkbaar met een ja knik-beweging.
  • Roll: maakt het mogelijk met de camera een rolbeweging te maken. Deze beweging is vergelijkbaar met het volgen van de wijzers van een klok.

3-assige gimbal

Een 3-assige gimbal heeft naast de tilt en rol bewegingen ook nog een derde beweging: Pan. Dit maakt het mogelijk de camera van links naar rechts te bewegen. Denk voor toepassingen hiervan aan bijvoorbeeld het maken van een panorama foto.

360 graden gimbal

Een 3-assige 360 graden gimbal maakt het mogelijk de camera los van de drone te bewegen. Zo kun je bijvoorbeeld je drone stil laten hangen in de lucht terwijl de camera 360 graden kan draaien. Hierdoor kun je veel meer variatie aanbrengen in je beelden. Een voorbeeld van een drone met een 360 graden gimbal is de Yuneec Typhoon H.

Wat is een gimbal?

Welke gimbal heb je nodig?

Er zijn dus drie verschillende soorten gimbals, maar welke wil je nu hebben als je een drone gaat kopen? Dat is eigenlijk vrij simpel: hoe meer assen, hoe beter de gimbal. Naast het feit dat meer assen je meer mogelijkheden bieden zorgen de assen ook voor stabiliteit. Hoe meer assen, des te beter en stabieler de beelden zullen zijn. Een 3-assige gimbal is dus beter dan een 2-assige omdat deze stabieler is.

0 Reacties

    Plaats een reactie