Je drone houdt je normaal gesproken ver weg van het verkeer, maar in België denken ze daar anders over. In de Vlaamse stad Hasselt is een testproject gestart met een drone die gevaarlijke kruispunten filmt om ze in de toekomst veiliger te maken. De wendbare quadcopter heeft een veel beter overzicht van het kruispunt dan een vaste camera.

Verkeer in beeld

Vaste camera's om de snelheid te meten waren er al, maar sinds kort wordt er op een druk kruispunt in het Vlaamse Hasselt ook een drone ingezet om de verkeersdrukte in beeld te brengen. De quadcopter moet een zo volledig mogelijk overzicht van het kruispunt geven, wat in de toekomst gebruikt kan worden om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Vlaams kruispunt veiliger door drone

Overzicht

"We kijken bijvoorbeeld naar hoe lang een wachtrij voor een rood licht is", vertelt Veva Daniëls van Wegen en Verkeer. "We hoeven niet meer handmatig te komen kijken of te meten. De technologie meet het voor ons en van daaruit kunnen we kijken: hoe kunnen we dit veiliger en beter maken voor iedereen?" Met de drone hoopt Wegen en Verkeer een duidelijker overzicht te krijgen dan ooit, zonder dat er meerdere, dure, vaste camera's geinstaleerd moeten worden om alle hoeken in beeld te brengen.

Vlaamse primeur

Het gaat om het kruispunt van de ring rond Hasselt met de Kempische Steenweg. Een gevaarlijk kruispunt, vinden zowel omwonenden als de gemeente. De prijs voor de drone surveillance op dit kruispunt bedraagt nu zo'n 7000 euro en het draait momenteel als test. Als het project succesvol is, dan zullen ook andere kruispunten in Vlaanderen volgen. Het is de eerste keer dat een dergelijke test plaats vindt in Vlaanderen, maar in Nederland waren wij er natuurlijk al eerder bij.


0 Reacties

    Plaats een reactie