Rene Sebastian is in de droneracing community geen onbekende naam, maar dit jaar strijdt hij voor het eerst ook mee voor een Drone Award. De beelden van de spectaculaire drone achtervolging met een fonkelnieuwe 360 graden camera zijn inmiddels het hele internet over gegaan. Hoogste tijd dus om de man achter dit vernieuwende idee het hemd van het lijf te vragen.

Drone Awards 2018

Tot en met 31 november 2018 kun je jouw stem uitbrengen op je favoriete dronevideo's van 2018. In de categorieën 'Luchtfotografie' en 'Racing' zijn beide vier video's genomineerd voor de prestigieuze award. De winnaars worden begin december bekend gemaakt.

Rene Sebastian

Wat doe je in het dagelijks leven?

"In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij een mediabureau waar ik verantwoordelijk ben voor nieuwe concepten, een stukje ontwerp en de videoproducties. Daarnaast werk ik als freelancer die zich voornamelijk bezig houdt met het vastleggen van evenementen in foto en video."

Hoe ben je in aanraking gekomen met drones?

"In 2010 heb ik met een toenmalige collega onze eerste "film drone" gebouwd. De techniek was destijds nog enorm beperkt. Er hing een simpele gimbal onder met een GoPro camera. Het was opstijgen, rondvliegen en hopen dat je eindigde met goede beelden. Ik bleef het wereldje vanaf dat moment wel in de gaten houden. Begin 2016 zag ik de allereerste video die de Drone Racing League (DRL) publiceerde. Ik zag kleine drones die ontzettend snel gingen, FPV brillen en toffe tracks om doorheen te vliegen. Krap een maand later had ik m'n eigen drone gebouwd en vanaf daar is het avontuur begonnen!"

Hoeveel drones heb je?

"Het wisselt met enige regelmaat, maar er hangen nu twee racedrones aan de muur, ondanks dat ik geen echte racer ben. Daarnaast heb ik een 6 inch longrange quad die echt gebouwd is om lang mee te vliegen (zo'n 12 minuten) en dan nog 2 freestyle quads. Niet te vergeten uiteraard nog een TinyWhoop, want er moet ook gevlogen kunnen worden als het slecht weer is!"

Rene Sebastian over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Vliegen

Hoe vaak vlieg je gemiddeld met je drone?

"De ene week zijn het meerdere avonden, maar er gaan soms ook weken voorbij dat ik niet vlieg. Vliegen is echt een uitlaat klep voor me. Als ik een drukke werkweek of weekend heb gehad, kan 1 LiPo al genoeg zijn om je weer even helemaal af te kunnen schakelen."

Wat is je favoriete vliegspot?

"Het is niet zozeer een specifieke spot, maar geef mij maar een plek waar ik veel elementen heb waar ik op/over/onder door kan vliegen. Waar racers vaak een mooi grasveld willen zien, heb ik veel liever een bos of bergen."

Wat vind je het leukste aan freestyle vliegen?

"Je letterlijk vogelvrij voelen. In het begin was het nog heel erg een trick uitvoeren, stukje vliegen, trick uitvoeren, maar tegenwoordig kan ik er echt van genieten om alles in een vloeiende lijn aan elkaar te rijgen. Uit een trick komen en meteen een vloeiende lijn doorzetten naar het volgende wat op je pad komt. Alles in je omgeving gebruiken als element om je vliegkunsten naar een volgend niveau te pushen."

Wat is je ideale set-up?

"Ik ben onlangs over gegaan van een 4S set-up naar een 6S Low-KV set-up. Hierdoor heb ik veel meer efficiëntie met de drone en vooral ook de power die je soms met freestyle nodig hebt om uit een bepaalde move te komen. Buiten dat om moet ik bekennen dat ik een redelijke Team BlackSheep fanboy ben, maar vooral omdat ze gewoon echt kwalitatief goede producten op de markt brengen waar ik op kan vertrouwen. Ik heb m'n grenzen (letterlijk) weten te verleggen vanaf het moment dat ik overstapte op Crossfire. De gedachte dat de afstand van m'n quad nooit meer een issue is, dat is ontzettend bevrijdend met vliegen."

Heb je jezelf ook wel eens gewaagd aan Tiny Whoop? Hoe vond je dat?

"Zodra de Tiny Whoop hype op gang kwam heb ik ook direct zo'n minidrone in huis gehaald, alsmede een flinke upgrade naar snellere motoren en een carbon frame ipv het plastic frame waar hij standaard in komt. Voor tijden met slecht weer is het echt ideaal om de "stick feel" wel in je vingers te houden. Toen later mijn maatje Jaap Pierroen van Team MRO met een PepperFISH aankwam werd het tijd om een echt serieuze micro te bouwen, want je raad het al: ik miste het freestylen wel met de Tiny Whoop."

Heb je het afgelopen jaar aan dronerace wedstrijden mee gedaan en zo ja: hoe ging dit?

"Ik ben zelf absoluut geen fanatieke racer. Zo nu en dan voor de fun een dagje meevliegen met Team MRO vind ik zeker gezellig, maar het echte racen heeft me zodra ik freestyle ontdekte nooit meer hard getrokken."

Nominatie

Wat vind je ervan dat jouw video is genomineerd voor een Drone Award?

"Echt heel erg tof! Ik ben al jaren bezig met dronebeelden verwerken in video producties op een zo originele en verfrissend mogelijke manier. Dus voor mij voelt het als erkenning voor al die tijd dat ik er al mee bezig ben."

Hoe is de video tot stand gekomen?

"Ik had een nieuwe 360 graden GoPro Fusion camera gekocht voor een festival productie die ik ergens in de zomer ging neerzetten, maar gezien ik nog totaal geen ervaring had met zowel filmen als monteren van beelden met zo'n camera moest ik die ervaring opdoen. Toevallig kreeg ik een bericht van Ralph (ShaggyFPV) dat hij ging trainen op een veld waar we vaker vliegen en besloot ik langs te gaan. Al snel belande de camera op zijn quad en heb ik alle rondes die hij samen met Thomas (ThomasFPV) vloog met hartkloppingen uitgezeten. De camera had ik namelijk daarna nog nodig voor een andere productie!"

Je video was eerder dit jaar al goed bekeken op Dumpert. Had je verwacht dat deze video zo succesvol zou worden?

"Ik had wel een vermoeden dat de combinatie drones en 360 graden camera origineel was en dat het meer ging doen dan m'n andere videos, maar dat hij zoveel views in zo'n korte tijd zou krijgen had ik absoluut niet verwacht. We zijn zelfs nog in een Amerikaans tv programma beland met de video."

Hoe lang heb je erover gedaan om de video te maken?

"Na het zware render werk om de 360 graden beelden klaar te maken voor editing heb ik de video echt binnen een uurtje in elkaar gezet. Zo zie je maar weer: in sommige video's stop ik dagen in om te monteren en die slaan niet aan. Schiet je in twee uurtjes een video, monteer je het in een uur, wordt het een succes op internet."

Welke hardware en software heb je gebruikt voor het editen van de video?

"Over het algemeen een Macbook Pro in combinatie met Final Cut Pro. Ik hou van mobiliteit en overal te kunnen werken en Final Cut Pro is een ideale tool om heel snel producties in elkaar te kunnen zetten."

Waren er nog bijzondere omstandigheden tijdens het opnemen van de video?

"Ik zou geen enkele andere Nederlandse piloot het hebben toevertrouwd om een gloednieuwe camera -die nog in een productie ingezet moest worden- direct op een drone te zetten. Maar Ralph hoeft zichzelf niet meer te bewijzen, hij is zo'n ontzettend kundige professionele piloot. Brok in m'n keel had ik wel toen hij net iets te dicht bij Thomas (de 2e drone) in de buurt kwam en er al direct een prop-mark (beschadiging) op m'n camera was aangebracht. Maar ach, hij overleefde het en ik heb de camera succesvol kunnen inzetten bij de andere productie."

Rene Sebastian over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Drone Racing League

We hebben vernomen dat je tegenwoordig ook samenwerkt met de Drone Racing League. Kun je daar wat meer over vertellen?

"Klopt helemaal, al moet ik soms m'n eigen foto's opnieuw bekijken om het te geloven. Ralph (zelf DRL piloot) heeft me in contact gebracht met de media afdeling en met de portfolio die ik ondertussen had opgebouwd door te fotograferen op een paar grote internationale wedstrijden, was het eigenlijk snel rond."

Wat voor producties maak je daar?

"De afgelopen races heb ik korte video items voor ze gedraaid die tijdens de evenementen zijn ingezet als "fillers" en gedurende de evenementen zelf ben ik als fotograaf aanwezig. Zo maak ik de "long exposure" foto's zodat je die mooie led strepen ziet door de track die de drones achterlaten. Daarnaast maak ik ook backstage foto's van de productie, alsmede natuurlijk van de piloten die de races vliegen. Het is een gigantische productie van een totaal ander niveau dan ik ooit heb gezien. Mocht er volgend jaar weer een race in Europa zijn, dan kan ik alleen maar zeggen: ga dat zien. Je weet echt niet wat je meemaakt."

Online

Welke droneracing websites bezoek je regelmatig?

"Eerlijk gezegd: zo goed als geen. YouTube is mijn grootste informatie bron op alle vlakken."

Welke droneracers volg je op social media? (en heb je nog inspiraties?)

"Skitzo is de piloot die me heeft geïntroduceerd in het freestylen, die blijf ik altijd volgen. Maar piloten als Gapit FPV en Jet brengen wat mij betreft freestyle video's naar een hoger niveau door altijd perfect passende muziek bij hun video's te plaatsen. Overigens ook Gab707 niet vergeten met zijn bizarre longrange vluchten."

Toekomst

Wat voor video's kunnen we in de toekomst nog van je verwachten?

"Nog meer samenwerkingen met Ralph (Shaggy FPV) als het aan mij ligt. We vormen een goed team door onze expertises te combineren. Buiten dat om blijf ik altijd drone beelden op een meer cinematografische manier gebruiken, dus er zullen hopelijk nog meer exotische locaties bezocht gaan worden om toffe beelden te schieten."

Op welke unieke locatie zou jij nog eens willen vliegen?

"Ik wil nog een keer terug naar IJsland om met m'n FPV drone te vliegen. De vorige keer dat ik er was durfde ik nog niet zoveel en had ik maar één drone bij, dus crashen was geen optie. Ik zou ontzettend graag terug gaan om daar meer longrange avonturen aan te gaan."

Heb je nog tips voor een beginnende dronepiloot?

"Buiten het oefenen in de sim kan ik alleen maar aanraden om zoveel mogelijk met andere mensen te gaan vliegen. Je maakt veel grotere stappen in je niveau door met andere mee te vliegen en het is nog eens gezellig ook. Voel je overigens ook nooit bezwaard om bijvoorbeeld met het NK Drone Race of een andere wedstrijd mee te vliegen 'omdat je nog niet goed genoeg zou zijn'. Je leert er ontzettend veel van en er is altijd plek voor iedereen."

Hoe zie jij de toekomst van drones in de samenleving voor je?

"Don't get me started. Ik kan hier avonden over filosoferen met een vriend van me die reeds met een start-up bezig is om drones echt in te gaan zetten om de samenleving een stap verder te helpen. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden en ik denk echt dat de gemiddelde persoon nog totaal niet de potentie inziet van wat drones ons in de toekomst gaan brengen."

Wat is er voor nodig om droneracing in Nederland echt groot te maken?

"Een verandering in wet- en regelgeving, dat is op dit moment echt een dooddoener. Er zijn bijzonder veel mensen in Nederland die evenementen en drones in het algemeen echt naar een volgend niveau willen tillen, maar dat wordt nu tegengehouden door de achterlopende wetgeving. De aankomende wijziging dat er bij vliegclubs FPV gevlogen mag gaan worden is hoopvol, maar zelfs dan zijn we er nog niet."

Wat is je ultieme droom op dronerace gebied?

"Verder doorgroeien in de drone(race) wereld. Dat ik bij DRL betrokken ben is al moeilijk te bevatten soms, maar als het aan mij ligt mogen meerdere organisaties me over de hele wereld gaan invliegen om races vast te leggen. Of wie weet wat er verder nog uitkomt. Ik sta altijd open voor creative uitdagingen."

Rene Sebastian over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Wat maakt jouw video uniek?

"Zonder twijfel het gebruik van de 360 graden camera. Normale chases hebben we al genoeg gezien, maar dit bracht letterlijk een geheel nieuw perspectief."

Op welke genomineerde video's zou je jouw eigen stem uitbrengen?

"Voor de categorie 'Luchtfotografie' zou ik stemmen op de video van Marco Borsato. Ik vond het echt tof dat hij het 'aandurfde' zijn eigen drone beelden onder een nummer van hemzelf te publiceren. In categorie 'Racing' zou ik stemmen op de video van Wim Reinders. Wellicht wat onverwacht, maar ik zie nog steeds heel veel toekomst als het aankomt op drones die ingezet gaan worden op dit soort locaties om beelden te schieten. Weliswaar is de gemiddelde Tiny Whoop drone nu nog niet op dat niveau met beeldkwaliteit, maar het toont wel al de potentie aan en dat laat Wim hier zien."

Stemmen

Fan van Rene en zijn gave 360 graden chase video? Tot en met 30 november 2018 kun je via DroneAwards.nl stemmen op de video van Rene in de categorie 'Racing'. Ook kun je jouw stem uitbrengen op één van de vier genomineerde in de categorie 'Luchtfotografie'. Door te stemmen maak je tevens kans op een Eachine E010 met Torvol Indoor Race Pack. De winnaar van de Drone Awards wordt begin december bekend gemaakt.

Rene Sebastian over zijn Drone Awards 2018 nominatie

0 Reacties

    Plaats een reactie