De nieuwste elektronische snufjes komen nog altijd vaak uit Japan, maar op het gebied van drone pakketbezorging liep het land door strenge regelgeving nog achter. Daar komt echter langzaam verandering in en postorderbedrijf Japan Post Company heeft met haar eigen drone een succesvolle testvlucht gemaakt.

Drone postbode

Afgelopen woensdag vond in Japan de eerste testvlucht met een 'drone postbode' plaats. De drone, simpelweg de Japan Post drone genoemd, vervoerde succesvol een aantal ansichtkaarten en een stapeltje met tekeningen van drones gemaakt door kinderen. Om 9 uur 'ochtends steeg de drone op uit de stad Minamisoma en slechts 15 minuten later landde deze in het stadje Namie, zo'n negen kilometer verder.

Japan Post Company test postbezorging met drone

Succes

De Japan Post drone haalt een topsnelheid van zo'n 54 kilometer per uur en een heeft een maximaal draagvermogen van twee kilogram. De drone vliegt daarnaast compleet autonoom: zonder dat er een mens aan te pas komt legt de deze mechanische postbode zijn route af. De eerste testvlucht was een groot succes. Japan Post Company wil de komende maand de drone nog zes keer op pad sturen.

Dromen

In de toekomst wil het bedrijf de drone in gaan zetten voor het bezorgen van grotere pakketjes, met name voor lastige bereikbare, bergachtige gebieden en afgelegen eilanden. "Dit wordt een omslagpunt voor de logistiek hier", vertelt de burgemeester van Namie, Kazuhiro Yoshida. "De tekeningen (van drones) die ik van de kinderen van Minamisoma heb gekregen laten mij dromen over een spannende toekomst!"

Japan Post Company test postbezorging met drone

Wetgeving

Dat de Japan Post Drone nu getest wordt is geen toeval. In het normaal zo technologisch vooruitstrevende Japan zijn er namelijk lange tijd restrictieve regels geweest op het gebied van commerciële drone-activiteiten. De zogenaamde Beyond Visual Line of Sight (BVLOS) regelgeving houdt in dat een drone ten alle tijden in het zich moet blijven vliegen, iets dat pakketbezorging over grote afstanden onmogelijk maakt. Door een tekort aan logistieke arbeidskrachten in het land heeft de Japanse regering in september 2018 besloten om BVLOS te gaan afbouwen. Naar verwachting zal de wet eind 2018 niet meer van kracht zijn in het land.

0 Reacties

    Plaats een reactie