Ladders en hoogwerkers kunnen als het aan energiebedrijf SPIE ligt voortaan thuisblijven. Het bedrijf heeft voor het eerst op Nederlandse bodem een kabel getrokken van de ene naar de andere hoogspanningsmast. En het zal niet de laatste zijn.

Succes

Energiebedrijf SPIE heeft recent een drone ingezet om een hoogspanningskabel over te brengen van de ene naar de andere mast. Het is de eerste keer dat een dergelijke operatie plaats vindt in Nederland. De operatie was een groot succes en het management van het energiebedrijf ziet alleen maar voordelen.

Energiebedrijf Spie legt eerste Nederlandse hoogspanningskabel aan met drone

Voordelen

De voordelen van het inzetten van een drone voor het aanleggen van hoogspanningskabels zijn legio. Zo is de hoogte bereiken waarop de kabels hangen met de vliegcapaciteiten van een drone een fluitje van een cent. Daarnaast wordt het trekken van een kabel over moeilijk begaanbare gebieden een stuk makkelijker. Dat is tenslotte ook nog beter voor het milieu, omdat de grond tussen twee masten in minder belast wordt. Hierdoor wordt de natuur in het gebied niet verstoord.

Heen en weer

Egbert Verwaal, manager Techniek & Proces bij SPIE: “We moeten soms wel twaalf keer heen en weer lopen tussen twee masten. Ook moeten we regelmatig sloten oversteken of in moeilijk begaanbaar gebied werken. Dat kost onnodig veel tijd. Nu kan de drone dat voorwerk doen.” De test vond plaats in een testveld van netbeheerder TenneT, onder toeziend oog van droneleverancier AceCore en de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T).

Energiebedrijf Spie legt eerste Nederlandse hoogspanningskabel aan met drone

Hexacopter

De drone die hiervoor gebruikt wordt is de AceCore Neo. In tegenstelling tot de meeste consumentmodellen gebruikt deze octocopter acht krachtige motoren om super stabiel te vliegen. Iets wat belangrijk is bij precisiewerk als het aanleggen van een hoogspanningskabel. Naast het trekken van de kabels kan de drone ook ingezet worden voor inspecties en het in kaart brengen van omgevingen. Om de werkzaamheden zo effectief mogelijk uit te voeren heeft SPIE een ontheffing gekregen om hoger te vliegen dan de wettelijke 120 meter.

Veelbelovend

Dronepiloot Johnny van der Poel is verheugd: “We zijn blij dat de drone is geslaagd voor dit karwei. Natuurlijk kunnen we nog wel dingen verbeteren, zoals het systeem om de kabel los te maken en vast te houden. Dit was een eerste test en het feit dat de drone de kabel over heeft kunnen brengen, is een veelbelovende ontwikkeling.”


0 Reacties

    Plaats een reactie