SirCrashaLot (Andrzej Krasny) werd in 2017 Nederlands Kampioen Drone Race en dat word je niet zomaar. Veel en hard trainen is het devies en in deze vlotte video doet hij precies dát met zijn trainingsmaatjes van Team SQG. De razendsnelle quad-actie op de geïmproviseerde racetrack leverden hem een Drone Award nominatie op in de categorie 'Racing' en wij vonden het tijd voor goed gesprek hierover.

Drone Awards 2018

Tot en met 30 november 2018 kun je jouw stem uitbrengen op je favoriete dronevideo's van 2018. De winnaars worden begin december bekend gemaakt.

Andrzej Krasny

Wat doe je in het dagelijks leven?

"Ik ben een IT consultant. Heb het altijd al leuk gevonden om met technologie te werken en zo ben ik al vroeg in de ICT wereld beland. Daarnaast hou ik ook heel veel van sporten die snel gaan, zoals mountainbiken van een heuvel af."

Je roots liggen in Polen. Hoe ben je in Nederland terecht gekomen?

"Ik heb Nederland voor het eerst bezocht in 2004 en vond het toen al te gek. Hele goede infrastructuur en open-minded mensen. Iedereen zit hier ook op de fiets. Een aantal jaren later kreeg ik een aanbod voor een baan hier en heb ik ook meteen mijn eigen opafiets gekocht!"

Hoe ben je in aanraking gekomen met drones?

"Ik zag een clip op Youtube van ene Herve Pellarin getiteld 'FPV Racing Drone Star Wars Style' en ik wilde dat meteen ook proberen. Ik kocht mijn eerste 3S racing quad en maakte mezelf een jaar lang wijs dat ik al goed kon vliegen. Een tijd waar ik graag naar refereer als 'De Duistere Dagen' haha. In 2016 stapten de meeste droneracers over naar Acro/Betaflight 4S en toen begon de lol voor mij pas echt. Karan Gharbharan (OhGuyFPV) nodigde me uit om mee te doen aan het Riverside 2016 toernooi en vanaf dat punt werd ik alleen maar beter, ging ik meer reizen en ontmoette ik steeds meer super toffe mensen uit de scene!"

Andrzej Krasny over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Vliegen

Hoe vaak vlieg je gemiddeld met je drone?

"Ik probeer altijd om twee keer per week te gaan vliegen, maar soms lukt dit simpelweg niet door tijdgebrek."

Wat vind je het leukste aan droneracen?

"Voor mij is dat echt de reis, het avontuur. Steeds meer leren en steeds beter vliegen. De FPV community is ook fantastisch."

Wat is je ideale set-up?

 • Frame: Hyperlite / DemonRC Rage
 • Camera: Foxeer Predator
 • Props: Gemfan 5149
 • ESC: Airbot Typhoon 32bit 4in1
 • Flightcontroller: Actuna Gem Antenna
 • Motoren: Northaero 2207.5 2650 kv
 • Batterijen: Acehe 1650 liHV LiPo
 • VTX: Immersion Tramp HV
 • Reciever: TBS Crossfire nano

Wat is de topsnelheid van je drone?

"Het is een tijdje geleden dat ik gemeten heb, maar ik denk ergens tussen de 140 en 160 km/u."

Wat is je favoriete vliegspot?

"Noorderplassen in Almere. Het heeft een aantal handig geplaatste bomen waardoor je supersnel een track kunt opzetten. Bonuspunten omdat ik er erg dichtbij woon."

Hoe kijk je terug op het afgelopen droneracing seizoen als deelnemer

"Ik heb een fantastisch seizoen gehad en ben op zoveel toffe plaatsen geweest. Acht NK Drone Race rankings hier in Nederland, met mooie track designs van Rene Sebastian. Dat waren hele spannende wedstrijden! Daarnaast heb ik ook nog meegedaan aan de IDRA competities in Utrecht en Zuidbroek, maar ook aan internationale wedstrijden in diverse Europese landen en uiteindelijk zelfs het wereldkampioenschap in China!"

Wat is jouw absolute hoogtepunt geweest op droneracing gebied?

"Lastige keuze, maar dan toch wel de World Cup Drone Racing in Shenzen, China. Het was ook de eerste keer dat ik in China was. Bijzondere ervaring."

Heb je jezelf ook wel eens gewaagd aan Tiny Whoop? Hoe vond je dat?

"Zeker, maar vooral in het verleden. Momenteel heb ik een 'properfish': een pepperfish uitgerust met een Foxeer Predator en een TBS Crossfire. Zie het als Tiny Whoop turbo!"

Wat is de grootste blunder die je ooit hebt gemaakt tijdens het drone vliegen?

"Niet hard genoeg pushen tijdens de NK Drone Race finale. Ik raakte verzeild in 'midair' botsingen en dat maakte helaas snel een einde aan mijn winstkansen."

Andrzej Krasny over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Nominatie

Wat vind je ervan dat jouw video is genomineerd voor een Drone Award?

"Ik voel me vereerd!"

Hoe is de video tot stand gekomen?

"Het was een zonnige dag, het gras was kort en de racing quad van Dino Joghi was nog steeds veel te zwaar....haha nee grapje. Het was wel fantastisch weer en we besloten van de gelegenheid gebruik te maken om een hele toffe racetrack uit te zetten met extra veel 'dive gates'. Heel team SQG was aanwezig en het was te gek!"

Welke hardware en software heb je gebruikt voor het editen van de video?

"Ik heb zelf geen fancy edit programma, dus dit is gewoon gemaakt met iMovie."

Waren er nog bijzondere omstandigheden tijdens het opnemen van de video?

"Er waren zoveel 'midair' botsingen tussen onze quads dat ik de tel ben kwijtgeraakt haha. Soms al meteen bij de start. Probeer dan die 1kg zware DRL monster quad van Dino Joghi maar eens bij te houden! Daarvan gaat mijn quad het ook niet winnen bij een botsing...maar het is allemaal sportief en fun."

Wat is jouw rol binnen Team SQG?

"Die van de vrolijke, dikke Poolse man die zichzelf en de rest hard pusht, maar het nog leuker vind om heel hard te gaan op de track! Tracks design en sleutelen aan drones zijn ook nog zaken die ik erg graag doe binnen het team."

Online

Welke droneracing websites bezoek je regelmatig?

"Droneracers.nl, YouTube en Instagram."

Welke droneracers volg je op social media?

"Minchan Kim, Thomas Bimmata, Alex Vanover, Shaun Taylor en zo kan ik nog wel even door gaan. Check mijn Instagram voor de volledige lijst!"

Toekomst

Wat voor video's kunnen we in de toekomst nog van je verwachten?

"Hele mooie, hoop ik haha. Met droneracing reis ik de hele wereld af, dus het zou mooi zijn als ik met mijn dronebeelden geliefde en bekende locaties op nieuwe manieren kan laten zien."

Op welke unieke locatie zou jij nog eens willen racen?

"De Salina Turda racetrack van Drone Champions League (DCL) was echt fantastisch. Daar zou ik graag nog eens op willen racen! Verbazingwekkend mooie omgeving en veel verticale segmenten. Het is een zoutmijn in Roemenië en ik vond de combinatie van zout, water en staal echt heel tof. "

Heb je nog tips voor een beginnende dronepiloot?

"Koop een quad, maar vergeet ook zeker niet om eerst met een simulator te oefenen. Scheelt een heleboel tijd en geld en je zult merken dat je op een veilige manier beter kunt worden."

Hoe zie jij de toekomst van drones in de samenleving voor je?

"Ik denk dat we pas aan het begin staan. Je ziet nu al dat drones geaccepteerd zijn in sectoren als de bouw en de landbouw, maar de volgende stap is denk ik dat bijvoorbeeld iedere politie agent ook een drone in de auto heeft liggen."

Hoe ziet jouw droneracing agenda eruit de komende tijd?

"De iSeries in Birmingham. Ik ga de strijd aan met 23 top piloten. Wordt leuk!"

Wat is je ultieme droom als droneracer?

Ik wil de jeugd inspireren! Zij hebben de tijd, de skills, de reflexen....maar nog niet de gezichtsbeharing. Dat komt nog wel. Wat me daarnaast ook heel gaaf lijkt een seizoen lang in een team te zitten van de Drone Champions League (DCL). Een Nederlands team met skills op het gebied van engineering en racing. We hebben genoeg talent in Nederland, we just need to make it happen!

Andrzej Krasny over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Wat maakt jouw video uniek?

"De uitdaging en de lol die we die dag gehad hebben!"

Op welke genomineerde video's zou je jouw eigen stem uitbrengen? (kies er 1 uit elke categorie)

"Voor 'Luchtfotografie' Jelte Keur en voor 'Racing' zeker die met Tom Coronel!"

Stemmen

Vind je dit een een vette video? Tot en met 30 november 2018 kun je via DroneAwards.nl stemmen op de video van Andrzej in de categorie 'Racing'. Ook kun je jouw stem uitbrengen op één van de vier genomineerde in de categorie 'Luchtfotografie'. Door te stemmen maak je tevens kans op een Eachine E010 met Torvol Indoor Race Pack. De winnaar van de Drone Awards wordt begin december bekend gemaakt. Andrzej Krasny over zijn Drone Awards 2018 nominatie

0 Reacties

  Plaats een reactie