Amerikaanse en Zwitserse onderzoekers aan de Stanford University hebben een een minidrone gemaakt die tot wel 40 keer zijn eigen gewicht kan dragen. De onderzoekers hopen dat de FlycroTug, zoals deze door het leven gaat, op termijn als een soort robotwesp de logistieke sector gaat ondersteunen met het betere tilwerk.

FlyCroTug

De FlyCroTug minidrone heeft een insectachtig uiterlijk en lijkt op het eerste gezicht niet zo sterk, maar schijn bedriegt. Deze kleine drone is namelijk gespecialiseerd in het tillen van voorwerpen en de onderzoekers hopen dat daardoor op termijn logistieke werkzaamheden mogelijk zijn. De naam FlyCroTug is een combinatie van de Engelse woorden fly (vliegen) micro (klein) en tug (trekken).

Nieuwe FlyCroTug microdrone tilt 40 maal zijn eigen gewicht

Tillen

De pootjes van de FlyCroTug zijn voorzien van een soort klittenband. Daarmee kan deze zich vastzetten op een oppervlakte en vervolgens kan de minidrone objecten tillen met behulp van een lier. Dat takelgewicht kan zelfs tot wel veertig keer groter zijn dan het eigen gewicht. Dit maakt de FlyCroTug uniek voor zijn gewichtsklasse en formaat.

Wespenstreken

De onderzoekers hebben zich voor de minidrone laten inspireren door door een beestje dat al door het luchtruim zoemde ver voordat drones dat deden: de wesp. Wespen zijn namelijk sterk genoeg om hun prooi over de grond te slepen, ook als die prooi een stuk groter is dan zij. Daarbij werken deze insecten goed en effectief samen. De onderzoekers willen ook meerdere FlyCroTug minidrones laten samenwerken om taken te volbrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het openen van een deur.

Nieuwe FlyCroTug microdrone tilt 40 maal zijn eigen gewicht

Toekomst

Uiteindelijk moeten de FlyCroTug microdrones ingezet kunnen worden in bijvoorbeeld de logistieke sector. De minidrones zouden dan de hele dag ingezet kunnen worden om uit zichzelf kleine taakjes te volbrengen en objecten op te tillen of te verplaatsen. De volgende stap voor de onderzoekers is dan ook het autonoom maken van de drones. Wanneer deze beresterke robotwespen het nest gaan verlaten is nog niet bekend.


0 Reacties

    Plaats een reactie