Amerikaanse wethandhavers krijgen vergaande bevoegdheden om drones uit de lucht te halen die zij beoordelen als 'bedreigend". Deze nieuwe FAA Reauthorization wet is recent aangenomen door de Amerikaanse senaat en diverse organisaties maken zich zorgen over wat dit betekent voor het dronevliegen.

Nieuwe wet

Onlangs is door de Senaat een nieuwe wet aangenomen die mogelijk grote gevolgen kan hebben voor Amerikaanse dronevliegers. Deze nieuwe FAA Reauthorization Act geeft Amerikaanse autoriteiten het recht om zonder pardon drones uit de lucht te halen, indien deze gezien worden als een bedreiging.

Toezichtmechanisme

Verschillende organisaties hebben al hun kritiek geuit op de wet. Zo vind de Electronic Frontier Foundation (EEF) dat een goed toezichtmechanisme ontbreekt. Ook zijn zij van mening dat deze wet de autoriteiten teveel vrij spel geeft om drones uit de lucht te halen die ze niet zint. Dat kan bijvoorbeeld ook een drone van een journalist zijn die informatie aan het verzamelen is die kritisch is op de overheid.

Nieuwe dronewet VS geeft autoriteiten de macht om drones uit de lucht te halen.

Spionage

De American Civil Liberties Union en Freedomworks maken zich ook zorgen. De nieuwe wet zou de overheid ook de macht geven om burgers te bespioneren. Video en beeldmateriaal van recreatieve drones kunnen bij een 'take down' namelijk in beslag genomen worden.

Dronefabrikanten

Dronefabrikanten, waardonder grote namen als DJI en Parrot, bekijken het liever positief. Zo zouden andere onderdelen binnen deze wet ervoor zorgen dat drones verder worden geïntegreerd in het Amerikaanse luchtvaartsysteem. Ook zijn de partijen blij met het plan om nieuwe, verplichte tests in te voeren om professionele dronepiloten beter te trainen.

Donald Trump

Dat de wet is aangenomen door de Senaat betekent nog niet dat deze definitief van kracht is. President Donald Trump kan de wet nog tegenhouden. Experts schatten de kans dat dit gaat gebeuren echter laag in. In Nederland is vooralsnog geen sprake van een vergelijkbaar wetsvoorstel.


0 Reacties

    Plaats een reactie