In het Midden Oosten worden landen die geen handel drijven met de Verenigde Staten verleid door Chinese wapenhandelaren. Hun voornaamste koopwaar? Drones. Tot de tanden toe bewapend.

Midden-Oosten

Landen in het Midden-Oosten zetten meer en meer aanvalsdrones in voor militaire doeleinden. Doordat de Verenigde Staten een aanzienlijk deel van deze landen geen drones wil verkopen gaan zij op zoek naar een andere dealer: China.

Gouden kans

"Chinese aanvalsdrones lopen al lang niet meer achter op het gebied van kwaliteit. Het enige waarop we nog wél achterlopen is marktaandeel", vertelt Song Zhongping, militair analist en hoogleraar aan de Rocket Force University of Engineering in Xi'an. "Dat de Verenigde Staten aan veel landen in het Midden-Oosten geen wapens verkopen is precies wat wij nodig hebben: een gouden kans." Het verkopen van deze dronewapens helpt China om hun invloed over de regio te verspreiden.

Chinese aanvalsdrones veroveren aandeel wapenmarkt Midden-Oosten

Onder druk

Doordat de Chinese verkoop van oorlogsdrones stijgt komt er steeds meer druk te liggen op het restrictieve wapenhandelbeleid van de Verenigde Staten. Deze kiest er namelijk voor om vanuit mensenrechtenperspectief geen handel te drijven met bepaalde landen. Dat is nu echter langzaam aan het veranderen. Zo gaf begin dit jaar de Trump-administratie toestemming aan leverancier General Atomics om Reaper drones te verkopen aan landen als Jordaan en de Verenigde Arabische Emiraten. Door het stijgende marktaandeel van Chinese wapenhandelaren is het niet ondenkbaar dat meer landen in de regio zullen volgen.

Caihong drone

Een van de meest succesvolle Chinese aanvalsdrones is de Cai-Hong (letterlijke vertaling: 'Regenboog'). De CH-4 en CH-5 modellen hiervan zijn vergelijkbaar in mogelijkheden met de Amerikaanse Reaper drones, maar dan een stuk goedkoper. De drone wordt gemaakt door het China Aerospace Science and Technology Corp (CASC), dat eigendom is van de Chinese staat.

In de rij

Sinds 2014 heeft China al meer dan 30 CH-4's verkocht aan landen als Saudi-Arabië en Irak. Volgens het CASC heeft dat de Chinese staat ruim 700 miljoen dollar opgeleverd en staan er momenteel nog 10 andere landen momenteel "in de rij" om te kopen. "Drones hebben zich inmiddels ruimschoots bewezen in de militaire sector. Steeds meer landen beginnen dat door te krijgen en als China kunnen wij niet achterblijven" vertelt een vertegenwoordiger van CASC, die anoniem wenst te blijven, aan de New York Times.


0 Reacties

    Plaats een reactie