Rond het Belgische Brussels Airport zijn in augustus twintig 'No Drone Zone' borden geplaatst. Met de borden wil de luchthaven dronebestuurders waarschuwen om hun drone niet op te laten stijgen.

Incidenten

Rondom Brussels Airport zijn dit jaar al zes incidenten gemeld met drones. Hoewel de veiligheid nooit in gevaar is geweest, staat de teller van het aantal meldingen al hoger dan in geheel 2017. Daarom heeft de luchthaven nu twintig borgen geplaatst waarop wordt gewezen op het feit dat er niet met drones gevlogen mag worden rond de luchthaven.

Boete

Dronepiloten die de wet toch overtreden riskeren een boete die kan oplopen tot maximaal 8.000 euro. In 2016 werd er al 10.584 euro geïnd na overtredingen en in 2017 was dit nog slechts 3.824 euro. Hoeveel boetes er dit jaar zijn uitgedeeld is nog niet bekend.

Waarschuwingsborden

Voor het plaatsen van de 'No Drone Zone'- waarschuwingsborden is er een risicoanalyse uitgevoerd. Er is op basis van de analyse gekozen om de borden in gebieden te plaatsen waar weinig tot geen bebouwing is. Op de borden staat een telefoonnummer die gebeld kan worden door mensen die toch drones zien vliegen in het gebied.

Melden

Drone waarnemingen worden vaak gemeld door piloten, luchthavenmedewerkers, luchtverkeersleiders of burgers.

Twintig 'No Drone Zone' borden geplaatst rond Brussels Airport

Initiatieven

Het plaatsen van borden is niet het eerste initiatief die wordt genomen om ongewenste drones tegen te gaan. Eerder werd in samenspraak met Aerodrome Operations, Belgocontrol, de federale politie en het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) al een algemene meldingsprocedure opgestart. De 'No Drone Zone'-waarschuwingsborden zijn een aanvullig op het eerste initiatief.

0 Reacties

    Plaats een reactie