Tijdens de luchtfotografie wedstrijd van de website Skypixel hebben twee Nederlanders een prijs gewonnen. Boyan Ortse en Paul Oostveen wisten indruk te maken op de jury met respectievelijk een video bestaande uit stopmotion en dronebeelden én een natuurfotocollage.

Skydreamer

De prestigieuze luchtfotografie website Skypixel hield onlangs de Skydreamer competitie en hierbij zijn twee Nederlanders in de prijzen gevallen. Het thema van de wereldwijde wedstrijd was om via je producties je ontwikkeling als luchtfotograaf te laten zien –vanaf je eerste drone tot nu. Dat kon door het insturen van een videocompilatie of een serie foto’s.

Best Entry

De Nederlander Boyan Ortse (Instagram: @boyanoo) won de eerste prijs (‘Best entry’) in de categorie video met zijn inzending ‘How DJI shaped my career’. In deze video laat hij met een combinatie van stop-motion technieken en dronebeelden op een gave manier zien hoe zijn vaardigheden én apparatuur door de jaren heen een boost hebben gekregen.

Natuurfoto’s

Paul Oostveen (Luchtbeeld.nl) deed mee in de fotocategorie en wist het hierbij tot de top entries te schoppen (de nr’s 2 t/m 4.). Met zijn fraaie verzameling natuurfoto’s, die hij van 2014 t/m 2018 genomen heeft in Nederland én IJsland, maakte hij indruk op de jury. Paul is blij met de erkenning, met name omdat het niet slechts om één foto gaat. “Als zo’n portfolio waardering krijgt in een internationale wedstrijd is dat natuurlijk erg leuk.”

Creativiteit

Heeft hij toch niet stiekem één foto als favoriet? “Als ik moet kiezen, kies ik toch voor de foto die ik recht naar beneden genomen heb van een boom en struiken in de ondergelopen uiterwaarden van de IJssel. Ik merk de laatste tijd dat foto’s waarbij je geen horizon ziet me meer aanspreken. Je kunt daar toch meer creativiteit in kwijt.” Die creativiteit van juist deze foto werd eerder dit jaar ook erkend door een eervolle vermelding tijdens de Groene Camera, een wedstrijd voor natuurfotografie in Nederland en België.

Twee Nederlanders in de prijzen tijdens Skypixel luchtfotografie wedstrijd

Prijzen

Paul en Boyan gaan in ieder geval niet slechts met enkel de eer naar huis. Zo mag Paul voor 150 euro aan artikelen uitzoeken in de DJI Store. Boyan mag zich zelfs de eigenaar noemen van de nieuwe DJI Mavic 2 Zoom.

Wereldreiziger

Voor Boyan past die Mavic 2 Zoom goed in een plaatje dat al langer in ontwikkeling is. Zijn fascinatie voor de camera heeft hij niet van een vreemde: zijn vader is fotograaf. Toen deze voor een fotografieopdracht een DJI Phantom en een GoPro camera in huis haalde, was het meteen raak. Boyan wilde het nieuwe snufje wel 'even' uitproberen en al snel was hij vaker aan het vliegen met de drone dan zijn vader. Meer dan 700 vluchten, 96 vlieguren en honderden foto’s verder reist Boyan de hele wereld over om plaatjes te schieten. Niet alleen voor zijn eigen Instagram, maar ook voor het filmbedrijf Drone Heroes, met kantoren in Nederland en Thailand.

Tips

Zie je zo'n carrière als luchtfotograaf ook wel zitten? Dan heeft Boyan nog wel een aantal tips voor je. "Voorbereiding is key: zoek een goede plek om te vliegen en doe je research. Let daarnaast ook op de timing van de zon. De mooiste resultaten krijg je bij zonsopkomst en zonsondergang. Om daarna echt het beste te halen uit je foto's zijn bewerkingsprogramma's als Adobe Lightroom en Adobe Première aan te raden." Paul vult aan: "Laat je ook gerust inspireren door anderen, maar zorg wel dat je echt een eigen stijl ontwikkelt. En, heel belangrijk, hou je aan de regels en zorg ervoor dat mensen en dieren geen hinder ondervinden van je vliegkunsten. Zo kunnen we allemaal nog lang genieten van dronefotografie"

Twee Nederlanders in de prijzen tijdens Skypixel luchtfotografie wedstrijd


0 Reacties

    Plaats een reactie