Kevin Balvers uit Amersfoort is 28 jaar oud en videoanalist bij voetbalclub Vitesse. Hij werkt als sinds zijn 18e in de voetbalwereld en sindsdien is er veel veranderd. Zo gebruiken ze anno 2018 bij Vitesse bijvoorbeeld een drone om de prestaties en tactieken van de spelers te filmen én te analyseren.

Wat doe je precies voor werk?

Ik ben begonnen bij de KNVB als videoanalist. Vanuit die positie heb ik een transfer naar Vitesse gemaakt en momenteel draai ik daar alweer mijn derde seizoen bij het eerste elftal. Naast Vitesse ben ik ook nog een periode werkzaam geweest bij het nationale elftal van Curacao, waar ik in de staf zat bij Patrick Kluivert die daar bondscoach was.

Hoe ben je in aanraking gekomen met drones?

Als videoanalist probeer ik altijd vernieuwend te zijn en net even wat verder te denken dan de andere clubs. In het verleden werkte ik constant met beeldmateriaal om de beste analyses te maken. Vaak heb je echter alleen de beschikking over beelden die vanaf de zijkant gefilmd zijn en dat voelde toch wat beperkt. Door het gebruik van een drone zie je het complete plaatje beter en duidelijker. Looplijnen en ruimtes zijn veel beter te zien. Niet alleen voor de technische staf, maar juist ook voor de spelers. Hierdoor zullen ze de boodschap van de trainer veel beter begrijpen en uiteindelijk ook uitvoeren op het veld.

Wat doet een videoanalist bij Vitesse precies?

Als videoanalist ben ik verantwoordelijk voor het ondersteunen van de technische staf. Dit doe ik door hun verhaal uit te beelden met videobeelden. Alle trainingen en wedstrijden worden gefilmd en daar selecteren we momenten uit. Vervolgens bespreken we deze momenten met de spelers. Wat ging goed? En wat zijn juist de aandachtspunten? Daar passen we onze trainingen en tactieken op aan. Daarnaast worden ook de wedstrijden van aankomende tegenstanders uitvoerig bestudeerd door middel van statistieken en beelden.

In gesprek met Kevin Balvers van Vitesse over voetbal en drones

Hoe gebruik je de drone tijdens je werkzaamheden?

Waar we op trainingskamp tegenaan lopen is dat we op de locatie vaak een te lage steiger hebben staan om vanaf te filmen. Door het gebruik van een drone kunnen we mooi de trainingen en wedstrijden van hoog in de lucht en vanaf de achterkant filmen. Hierdoor krijgen we het beste beeld om vervolgens deze beelden met de spelers na te bespreken. Daarnaast trainen we ook altijd met verschillende tactieken op onze trainingsaccommodatie. Deze variaties worden ook met de drone gefilmd waardoor we ook ons spel vanuit een ander perspectief kunnen bekijken en analyseren. Voorheen gebruikten we 2d animatie als alternatief hiervoor. Dat werkte goed, alleen echte beelden zijn natuurlijk veel beter en interessanter voor de spelers om naar te kijken. Uiteindelijk kan hierdoor de trainer zijn boodschap ook veel beter overbrengen.

Wat is het grootste voordeel van het gebruik van een drone in jouw werk?

Je bent niet meer afhankelijk van de locatie op trainingskampen waardoor je beter videomateriaal hebt om te bekijken en te analyseren. Je bent flexibel en je kan alles vanuit het ideale oogpunt opnemen en terug kijken.

Welke drone gebruik je voor je werk? En waarom is er voor deze drone gekozen?

Onze trainingen en wedstrijden worden gefilmd met een DJI Phantom 4 Pro. Bij een voetbalwedstrijd speel je altijd twee keer 45 minuten. Het is dus van belang dat je grotendeels alles kan filmen. De Phanthom 4 Pro kan met één batterij ongeveer 25 minuten in de lucht blijven. Hierdoor hoef ik tijdens een speelhelft maar de drone slechts één keer uit de lucht te halen. Het verwisselen kost ongeveer vijf minuten. Door de lange batterijduur mis ik dus maar maximaal 10 minuten per wedstrijd. Daarnaast is deze drone stabieler en wat stiller dan andere modellen. Hij hangt op ongeveer 30 meter hoogte achter ons doel. Vooral voor onze keeper geldt: hoe stiller de drone, hoe beter. Al zal hij vast soms nog wel het gevoel hebben dat er een zwerm bijen achter hem rondvliegt haha.

Heb je naast deze drone ook nog andere drones gebruikt tijdens je werkzaamheden?

Nee, we hebben gekozen om gelijk een goede drone aan te schaffen. De stabiliteit in de lucht en vooral de accuduur van de batterijen speelde een grote rol hierbij aangezien ik niet vaker dan één keer per helft de drone uit de lucht wilde halen.

Welke functie of functies van de drone gebruik je het meest voor je werk en waarom?

We gebruiken de drone heel basic. Hij hangt op voldoende afstand van het speelveld en op maximaal 30 meter hoog. Dit vinden wij de meest ideale hoogte om de wedstrijd te filmen. Hij hangt dus de hele wedstrijd op één vast punt. Hierdoor hebben we de beste beelden en creëren we ook de meest veilige situatie voor spelers en toeschouwers.

In gesprek met Kevin Balvers van Vitesse over voetbal en drones

Is er een functie van een drone die je nog mist?

In principe niet, want we gebruiken hem maar voor één ding. Al weet ik wel dat de andere functies die ermee mogelijk zijn ook erg gaaf zijn.

Heb je zelf ook een drone voor privégebruik? Zo ja, welke?

Helaas bezit ik zelf nog geen drone, wellicht zal dit in de toekomst nog komen.

Welke drone staat er dan bovenaan jouw verlanglijstje?

Dat zou een kleiner model zijn welke ik mee kan nemen op vakantie. Degene die we gebruiken is daarvoor te groot. Ik zou dan denk ik de DJI Mavic Pro daarvoor aanschaffen. Ik hou namelijk van fotografie en mijn passie ligt ook bij videobewerking. Dit zou de perfecte drone zijn om mee te nemen om op reis shots te maken.

Voor welke functies denk jij dat drones nog meer gebruikt kunnen worden in het voetbal?

Ik denk dat veel meer clubs gebruik gaan maken van het filmen van trainingen en wedstrijden met een drone de komende jaren. Helemaal wanneer de accuduur minimaal 45 minuten zal zijn. Daarnaast kan je ook denken aan het filmen van trainingsvormen. Niet alleen bij wedstrijden op trainingskamp voor het eerste elftal, maar ook bij jeugdelftallen .

Hoe zie jij de toekomst van drones in de samenleving voor je? Wat voor toepassingen zie je?

Ik denk dat naast analyses in het voetbal drones ook goede tools kunnen zijn voor analyse binnen andere takken van sport en bedrijfsvoering. Denk aan analyses voor boeren van hun velden, ondersteuning bij een zoektocht van de politie, dat soort zaken. Uiteraard is het dan wel van belang dat de privacy hoog in het vaandel staat en de drones alleen voor belangrijke situaties worden gebruikt.

Geloof je bijvoorbeeld ook in pakketbezorging per drone?

Persoonlijk ben ik meer van het persoonlijke. Alleen kan ik me voorstellen dat als er later drones op de markt komen die automatisch naar een locatie kunnen vliegen dit veel kosten gaat besparen. Al blijft de vraag voor mij hoe veilig dat allemaal gaat worden aangezien ze dan wel over huizen en mensen moeten vliegen en dit toch wel gevaarlijk blijft. Helemaal als ze automatisch vliegen. Verder denk ik dat er in de toekomst veel interessante dingen gaan gebeuren op drone gebied!

Heb je nog tips voor beginnende dronepiloten?

Begin eerst op een groot stuk terrein met niks eromheen. In het begin is het nog best spannend, aangezien je op je scherm moet kijken en ook de omgeving om de drone heen in de gaten moet houden. Neem de tijd ervoor, dan wordt je er vanzelf handiger in. Zelfde geldt voor het besturen van de camera. Dit vergt wat geduld en ervaring.

In gesprek met Kevin Balvers van Vitesse over voetbal en drones


0 Reacties

    Plaats een reactie