Sinds deze week staan er nieuwe borden in het schilderachtige plaatsje Kinderdijk die dronepiloten waarschuwen om daar niet te vliegen. De bewoners van het schilderachtige plaatsje zijn het zat om continu ‘vliegende camera’s' boven hun hoofden te zien zweven. De gemeentes Molenwaard en Alblasserdam hopen de overlast hiermee te verminderen.

Privacyschending

De bewoners van het plaatsje Kinderdijk hebben last van toeristen die een drone gebruiken om rond hun molens te vliegen. De gemeentes Molenwaard en Alblasserdam proberen deze mensen nu tegemoet te komen met een nieuwe bewustwordingscampagne waarbij ook ‘No Drone’ borden worden geplaatst. De molenaars voelen zich met name geschonden in hun privacy doordat de camera’s van de drones continu beelden vastleggen. Dat levert mooie luchtopnames op, maar de bewoners van Kinderdijk kunnen ondertussen bijna geen stap meer zetten of ze staan op beeld.

Antwoord

De molenaars vragen al langer aan de gemeente Molenwaard om met oplossingen te komen, maar dat is een lastige kwestie. Bewoners willen een verbod, maar de gemeente kan het vliegen met drones via wetgeving niet zomaar verbieden. Een bewustwordingscampagne met waarschuwingsborden en stickers lijkt het voorlopige antwoord.

Campagne gestart tegen drone-overlast in Kinderdijk

Boetes

Dronepiloten kunnen wel alsnog beboet worden via een omweg. Middels de wet Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen er sancties uitgedeeld worden voor het aantoonbaar veroorzaken van overlast of het ter plaatste betrapt worden. Ook is het politietoezicht in het gebied de laatste tijd toegenomen. Ondanks deze maatregelen zien de bewoners echter nog steeds het liefst een algeheel droneverbod.

Onwetendheid

Het probleem is volgens vertegenwoordigers van Kinderdijk en de gemeentes ook vaak een kwestie van onwetendheid. Veel dronepiloten die naar het gebied toekomen zijn toeristen die gewoon mooie plaatjes willen schieten. Zij zijn zich er niet altijd van bewust dat in deze molens gewoon mensen wonen.

Erfgoed

Dat Kinderdijk zo aantrekkelijk is voor toeristen is niet verwonderlijk. Officieel staat het als bijzonder natuurgebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daarbij vliegen er in Kinderdijk ook diverse soorten beschermde vogels rond. Het is nog even afwachten of die met de nieuwe campagne hun vleugels weer wat vrijer uit kunnen slaan.

Foto: Stichting Kinderdijk

0 Reacties

    Plaats een reactie