Leg je controller maar neer en gooi je telefoon in een hoekje. Als het aan de knappe koppen van de New York University ligt besturen we namelijk binnenkort drones met....de bewegingen van onze ogen.

Zonder handen

Onderzoekers van de New York University zijn bezig met het testen van een nieuwe besturingsmethode voor drones: eye tracking. Hierbij bestuur je de quadcopter volledig met de bewegingen van je ogen, zonder dat daarbij een controller of smartphone nodig is.

Verbluffend simpel

Momenteel testen de onderzoekers de methode met een drone, een computer en een speciale bril. Deze staan alle drie in verbinding met elkaar en wanneer je de bril op doet kan het systeem je oogbewegingen detecteren. Wanneer je vervolgens naar een bepaald punt kijkt, volgt de drone je blik en vliegt er naartoe. De onderzoekers combineren eye tracking, head tracking en een nieuwe, complexe neurale technologie. Het resultaat van dat ingewikkelde verhaal is een besturingsmethode die verbluffend simpel is: op deze manier kan iedereen een drone besturen.

Bestuur een drone met je ogen

Toegankelijkheid

Het systeem bevindt zich nu nog in de testfase, maar als het in de toekomst klaar is voor het grote publiek dan zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. In de eerste plaats wordt het simpeler om een drone te besturen: er hoeven immers geen knoppen of sticks bediend te worden. Dat kost voor de gemiddelde mens toch vaak wat gewenning. Belangrijker nog is dat de oogbesturing een uitkomst biedt voor mensen die -door een handicap- geen controller kunnen vasthouden. Zo wordt dronevliegen écht toegankelijk voor iedereen.

Video demonstratie

Bekijk hieronder de video om te zien hoe de techniek in een vroeg stadium al werkzaam is. Het groene bolletje staat voor het punt waar de testpersoon zijn ogen op richt. Wanneer de techniek ook daadwerkelijk uitkomt, is nog niet bekend.


0 Reacties

    Plaats een reactie