De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat drones inzetten om overtredingen door beroepsvissers beter op te kunnen sporen. De proef gaat binnen enkele weken van start.

Controleren met drones

Om de pakkans te vergroten van beroepsvissers die de regels overtreden, gaat de NVWA binnen enkele weken drones inzetten. Met behulp van de drones controleren ze of vissers niet meer netten gebruiken dan toegestaan is, of de netten niet een te groot netwijdte hebben en of vissers niet vissen waar dat niet is toegestaan.

Efficiënt

Rob Hageman van de NVWA geeft aan dat de reden van de inzet van een drone is vanwege de efficiëntie. Naast de visserij worden de drones mogelijk ook op andere gebieden ingezet, bijvoorbeeld bij het controleren van weilanden.

NVWA zet drones in om overtredende vissers op te sporen

IJsselmeer

De drones zullen onder meer worden ingezet bij controles op het IJsselmeer. Hier is de visstand de afgelopen jaren flink teruggelopen, maar er geldt geen visquotum. Wel wordt er gewerkt met jaarlijkse adviezen. Dit jaar is het advies om het aantal netten met 85 procent terug te brengen, om zo de vissen kans te geven om weer in aantal toe te nemen.

Bron: AD.nl

0 Reacties

    Plaats een reactie