In 2017 zijn er zes meldingen gedaan van ernstige incidenten waarbij vliegtuigen bijna in botsing kwamen met drones, dat bevestigd de Onderzoeksraad voor Veiligeheid (OVV) tegenover RTL Nieuws. Handhaving van roekeloze dronepiloten blijft echter nog altijd erg lastig.

Incidenten

In 2017 is een recordaantal van zes ernstige incidenten gemeld waarbij drones in de buurt van vliegtuigen vlogen. De OVV bestempelt een incident als ernstig wanneer de omstandigheden tot een ongeval hadden kunnen leiden.

Boeing 737

Van de zes meldingen waren er vier gemeld bij de kleine luchtvaart en twee bij de verkeersluchtvaart. Het was vorig jaar voor het eerst dat er een melding kwam van een drone die in de weg vloog in de verkeersluchtvaart. Tijdens het inzetten van een landing van een Boeing 737 op drie kilometer boven Hellevoetsluis, zag de co-piloot een drone langs de vleugel van het vliegtuig vliegen.

Zes bijna botsingen tussen vliegtuigen en drones in 2017

Roekeloze dronebestuurders

Drones mogen in Nederland niet overal vliegen en vaak tot een maximale hoogte van 120 meter. De gemelde incidenten zijn ieder incidenten waarbij de drone deze maximale hoogte overschreed. De roekeloze dronebestuurders zijn vaak moeilijk te traceren waardoor de incidenten voor nu nog bij een melding blijft.

Handhaving en geo-fencing

Zowel de Vereniging voor Verkeersvliegers (VNV) als de beroepsvereniging van dronebestuurders pleiten voor veranderingen in de drone regelgeving. Zo blijft het vreemd dat hobby piloten zonder enige opleiding meer mogen met hun drone dan professioneel opgeleide dronevliegers. De VNV pleit voor meer handhaving en geo-fencing zodat drones technisch worden geweerd in gebieden waar zij niet mogen vliegen.

Theoriecursus

In Nederland zijn er momenteel zo'n 100.000 hobbyvliegers en zo'n 1.400 geregistreerde dronepiloten. Het is belangrijk om mensen die drones kopen voor recreatie goed voor te lichten over het gebruik ervan. Dit kan in de vorm van een verplichte theoriecursus en het communiceren van de vliegregelgeving bij de aankoop van een drone.

Zes bijna botsingen tussen vliegtuigen en drones in 2017

Veilig Vliegen

De vliegregels waaraan Nederlandse hobby dronevliegers zich aan moeten houden staan beschreven op VeiligVliegen.nl. Ambassadeurs van deze campagne informeren hun klanten en relaties over de vliegregels middels de Veilig Vliegen folder.

Zes bijna botsingen tussen vliegtuigen en drones in 2017

0 Reacties

    Plaats een reactie