De regering heeft afgezien van de plannen om hobby dronevliegers een maximale vlieghoogte van 50 meter en een maximale vliegafstand van 100 meter op te leggen, omdat Europa binnenkort met soepelere regels komt.

Drone regelgeving

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga dat er wordt afgezien van de plannen om strengere regels door te voeren voor recreatieve dronevliegers. De reden voor dit besluit is dat het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) eind dit jaar met Europese richtlijnen voor dronevliegers komt die minder streng zijn dan de plannen van de minister.

Maximale vlieghoogte

Op dit moment mogen recreatieve dronevliegers hun drone tot een maximale hoogte van 120 meter laten vliegen en is er geen maximale afstand bepaald, zolang de drone in het zicht van de piloot blijft. De nieuwe regels zouden de drones beperken tot een maximale vlieghoogte van 50 meter en een maximale afstand van 100 meter.

ROC-light

Professionele dronepiloten met een ROC-light vergunning mogen vliegen met drones tot 4 kilo, op een maximale hoogte van 50 meter en 100 meter ver. Ook deze regels zullen mogelijk binnenkort versoepeld worden zodat piloten die hun drone voor zakelijke doeleinden gebruiken, minder beperkt worden dan hobbymatige vliegers.

Regering ziet af van plannen beperken maximale hoogte voor drones

Veilig Vliegen

Het kabinet blijft inzetten in jaarlijkse voorlichtingscampagnes voor recreatieve dronevliegers om hen te laten weten waar het vliegen met een drone wel en niet is toegestaan. Zo communiceert de website VeiligVliegen.nl haar bezoekers ook over de huidige regelgeving en geeft het ook handige tips voor beginnende dronepiloten.

High Level meeting

In november 2018 is Nederland gastheer voor de EASA High Level meeting drones. Tijdens de Amsterdam Drone Week in de Amsterdam RAI zal een besloten meeting plaatsvinden waarin eurocommissaris Bulc de ontwikkelingen in de EU zal toelichten waarbij uitdrukkelijk de koppeling wordt gelegd tussen drones en smart mobility, smart cities en duurzaamheid.

0 Reacties

    Plaats een reactie