Professionele dronepiloten lopen vaak tegen strikte beperkingen aan waardoor er vaak 'nee' verkocht moet worden, dat blijkt uit onderzoek van Dronewatch. De beperkingen zorgen ervoor dat de sector economische schade leidt en werkt illegaal vliegen in de hand.

ROC-light

In Nederland zijn er zo'n 550 bedrijven die professioneel werken met drones. Een groot deel daarvan (zo'n 500) vliegt onder de minidrone-regeling waarbij zij drones mogen besturen met een maximaal gewicht van 4kg. Daarbij worden de drones voornamelijk gebruikt door fotografen en videomakers en in toenemende mate ook agrariërs en bedrijven die inspecties uitvoeren.

Beperkingen

Dronewatch hield een enquête onder ruim honderd ROC-light vergunninghouders. Daarbij loopt 70% van de ondervraagden tegen de maximale vlieghoogte van 50 meter en de vliegafstand van 100 meter aan. Ook de bepaling dat men minstens 50 meter afstand moet houden ten opzichte van wegen en bebouwing en het verbod op vluchten boven industriegebieden en havengebieden beperkt ruim de helft van de respondenten.

Regelgeving beperkt professionele minidrone-piloten

Nee verkopen

83% van de ondervraagden moet wel eens 'nee' verkopen aan opdrachtgevers omdat de gewenste vlucht niet gemaakt kan worden binnen de kaders van de regelgeving. 9 op de 10 ondervraagden denken dat de huidige ROC-light beperkingen illegaal vliegen (door henzelf of door anderen) in de hand werken.

Drone bedrijf

Door de strenge regelgeving wordt er een rem gezet op de sector en daardoor denken slechts een op de twintig respondenten een financieel gezond bedrijf kunnen bouwen op basis van het ROC-light. Investeren in het duurdere ROC is voor de meesten geen optie. Viervijfde vindt zelfs dat er in Nederland in zijn algemeenheid geen gezonde dronesector mogelijk is met de huidige regelgeving.

Regelgeving beperkt professionele minidrone-piloten

Resultaten voorleggen

Dronewatch heeft de onderzoeksresultaten donderdag 8 maart 2018 voorgelegd tijdens een overleg met vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer. Hierbij werd er gepleit om het ROC-light vergunninghouders in de aanloop naar de Europese regelgeving alvast de mogelijkheid te geven om tot 120 meter hoog te vliegen en de horizontale afstandsbeperking af te schaffen. Ook pleit Dronewatch voor het wegnemen of minder restrictief maken van andere beperkingen. Daarnaast moet er een einde komen aan het uitvaardigen van droneverboden door lagere overheden en belangenorganisaties.

Position paper

In de position paper van Dronewatch lees je alle aanbevelingen en de uitkomsten van het onderzoek.

Bron: DroneWatch.nl

1 Reacties

  1. Marc Molenaar

    Heeft de commissie al een reactie gegeven over mogelijke tegemoetkoming van ROC-light houders in aanloop naar de EU regelgeving?

Plaats een reactie