Op 31 maart en 1 april 2018 wordt de drone race Utrecht Internationals gevlogen in de Jaarbeurs Utrecht tijdens de Dutch Comic Con beurs. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de International Drone Racing Association (IDRA), die verantwoordelijk is voor vele grote droneracing toernooien. Een goede reden om in gesprek te gaan met de man achter IDRA: Justin Haggerty.

Wie is Justin Haggerty?

"Mijn naam is Justin Haggerty en ik ben de oprichter en CEO van de International Drone Racing Association (IDRA)."

Hoe ben je in contact gekomen met drone racing?

"Ik begon zelf met First Person View (FPV) in 2014, nadat ik ben afgestudeerd aan West Point en ik mensen wilde vinden die evenementen en droneraces organiseren. Ik ben opgegroeid rond professionele races, doordat mijn vader ruim 20 jaar werkzaam was in de Top Fuel Drag Racing. Met mijn ervaring in de motorsport herkende ik veel gelijkenissen tussen de twee hobby's.

Nadat ik een paar droneracing organisaties ontdekte was ik niet onder de indruk over de formats, branding en bedrijfsstructuren. Daarom heb ik besloten zelf een droneracing organisatie te starten. Op 4 april 2015 heb ik de International Drone Racing Association (IDRA) opgericht. Op het begin stond ik onder vuur omdat ik het Drone Racing noemde en geen FPV racing, miniquad racing, quadcopter racing, multi-rotor racing of rotor sports.

We begonnen op social media met het pushen van de hashtag 'Drone Racing'. Nu, drie jaar later, kunnen we gemakkelijk zeggen dat wij gelijk hadden. Sinds 2015 hebben we veel hoogtepunten bereikt zoals het organiseren van de World Drone Prix in Dubai en de Dover Internationals met NASCAR vorig jaar. Ook hebben we dieptepunten meegemaakt, zoals de beslissing om de samenwerking met Drone Nationals te verbreken en het contract met ESPN te ontbinden. We zijn bevoorrecht dat wij al sinds het begin op de voorgrond staan van de sport en wij kijken uit naar de toekomst."

Wat kunnen mensen verwachten tijdens de Utrecht Internationals?

"De Utrecht Internationals is de eerste race van de 2018 Drone Racing Series. De wedstrijd wordt gevlogen tijdens de Dutch Comic Con beurs en zal fantastisch worden. Tijdens de race doen 16 professionele teams mee met elk 4 piloten. De teams racen tegen elkaar voor punten in de World Championship. Bezoekers kunnen het dronerace spektakel van dichtbij aanschouwen en kunnen zelf ook FPV vliegen in een simulator. Ook kunnen bezoekers live met de drones mee kijken via FPV brillen."

In gesprek met Justin Haggerty van IDRA over Utrecht Internationals

Wat kunnen de deelnemers winnen tijdens de Utrecht Internationals?

"De 16 professionele teams strijden voor een prijzenpot van 10.000 dollar en punten voor het klassement van de World Championship. Deze wordt gevlogen bij de Dover Finals bij de Dover International Speedway, tijdens de NASCAR wedstrijd in de Verenigde Staten."

Hoe werkt het met de teams, vliegen alle teamleden en hoe vaak?

"Elke 4 kwalificatie- en 3 eliminatierondes vliegen alle vier de piloten uit een team hun eigen race. Wanneer een van de piloten aan het vliegen is, verzorgen de andere piloten het spotten en een accu wisseling. Tijdens elke heat van het kwalificeren en elimineren zal elke piloot 3 rondes vliegen op het parcour, een pitstop uitvoeren voor een verse batterij en vervolgens nog 3 rondes vliegen op het parcours. De teams worden voor de eliminatieronde gerankschikt op hun gemiddelde tijd per piloot. Deze rankschikking bepaalt de indeling voor de eliminatierondes. Tijdens de eliminatierondes kunnen piloten punten winnen voor hun team. De nummer één krijgt 3 punten, de nummer twee krijgt 2 punten, nummer drie krijgt 1 punt en de nummer vier krijgt geen punten. Na elke ronde gaan de twee teams met de meeste punten door naar de volgende ronde. De andere teams vallen af."

Hoe kunnen teams zich aanmelden voor de Utrecht Internationals?

"Teams van vier piloten kunnen zich aanmelden voor de Utrecht Internationals op de website van IDRA."

Hoe zie je de toekomst van Drone Racing voor je?

"Droneracing is de toekomst van de motorsport. Waar de auto sport achteruit gaat in kijkcijfers en het aantal toeschouwers afneemt, heeft droneracing de technologische, veelzijdige en meeslepende eigenschappen die nodig zijn om de interesse van de jeugd vast te houden."

In gesprek met Justin Haggerty van IDRA over Utrecht Internationals

Wat kunnen we van IDRA verwachten in de toekomst?

"IDRA zal blijven groeien en samenwerkingen aangaan met locaties en evenementen van over de hele wereld. Ons doel is om de internationale drone community te vergroten en de motorsport van de toekomst te ontwikkelen. Hiervoor kijken we naar een unieke ervaring voor toeschouwers. Kijk op ons programma voor 2018 of wij een Drone Racing Series of Challengers Cup race bij jou in de buurt organiseren!"

0 Reacties

    Plaats een reactie