De Nederlandse vlogger Marc Hoeks, ook wel bekend als Gekke Markie, is samen met twee vrienden in Cambodja opgepakt omdat zij met een drone hebben gevlogen. De jongens wilde met hun drone het onafhankelijkheidsmonument in de hoofdstad Phnom Penh in beeld brengen.

Drone verbod

Het dronevliegen in Cambodja ligt zeer gevoelig. In 2015 werd iemand van het koninklijk paleis gefilmd terwijl hij in de tuin oefeningen deed. Sindsdien is het vliegen met drones op gevoelige locaties in Cambodja verboden.

Luchtopnames

Vlogger Gekke Markie wist niets van dit verbod en liet op de eerste dag al meteen zijn drone de lucht in om luchtopnames te maken. De politie zat er bovenop en arresteerde Marc en zijn vrienden Michael en Rick.

Bron: Brabants DagbladBron: Brabants DagbladBrabants Dagblad

Arrestatie

Op het politiebureau werd het gezelschap enkele uren vastgehouden en verhoord. De mobiele telefoons en de drone werden in beslag genomen. De beelden zijn vervolgens verwijderd en naar een paar uur waren de jongens weer vrij. Het is onduidelijk of de vloggers hun drone weer terug hebben.

Spionage

In 2016 werd ook al een dronepiloot aangehouden voor het maken van dronevideo's. Deze Canadese dronepiloot werd ervan verdacht te spioneren op het Plaza de la Revolución in Cuba.

Nederlandse vlogger opgepakt in Cambodja na dronevlucht

1 Reacties

  1. Bart

    Word daar wel gehandhaafd.

Plaats een reactie