De Europese Unie geeft financiële ondersteuning aan enkele Europese defensieprojecten waarbij de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO is betrokken. Een van die projecten richt zich op het integreren van drones en onbemande onderzeeboten in de Europese vloten.

Ocean2020

Het onderzoeksproject Ocean2020 richt zich op de integratie van onbemande onderzeeërs en drones die de situatie op zee in de gaten houden om bij dreiging in actie te komen. Dit onderzoeksproject wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van het Italiaanse bedrijf Leonardo, waarvan 42 partners uit vijftien EU landen deelnemen, waaronder TNO en het ministerie van Defensie.

Europese subsidie

Het onderzoeksproject kan rekenen op een subsidie van 35 miljoen euro. Volgend jaar demonstreren de Zweedse en Italiaanse marine in de Oostzee en Middelandse zee de eerste resultaten van het Ocean2020 onderzoek.

Uitrusting militairen

Naast de subsidie voor het Ocean2020 onderzoek subsideert de Europese Unie ook drie andere projecten die zich richten op een betere uitrusting van militairen. Het gaat om ontwikkelen van camouflage om militairen te beschermen tegen sensoren, ultralichte kogelbestendige kleding en een project rond het op elkaar afstemmen van militaire accessoires zoals digitale brillen.

Europese subsidie voor drones en onbemande onderzeeboten

0 Reacties

    Plaats een reactie