Ralph Hogenbirk is genomineerd met zijn video van de Delta Cup voor een Drone Award in de categorie racing. In zijn video is te zien hoe Ralph Hogenbirk (ook wel bekend als Shaggy FPV) op hoge snelheid over de met LED verlichte racetrack vliegt. Daarnaast wist Ralph de Delta Cup te winnen. Wij vroegen hem alles over zijn video, drone racing en zijn toekomstplannen.

Drone Awards 2017

Tot en met 30 november 2017 kun je jouw stem uitbrengen op je favoriete dronevideo's van 2017. Daarnaast kun je ook een stem uitbrengen voor de beste drone van het jaar. De winnaars worden begin december bekend gemaakt.

Ralph Hogenbirk

Wie is Ralph Hogenbirk?

"Ik ben Ralph, beter bekend als Shaggy FPV. Ik woon in Eindhoven, waar ik werk als software engineer bij een coole tech-startup. Ik ben opgegroeid in een dorpje in Drenthe en heb mijn studietijd en enkele jaren daarna doorgebracht in Groningen, waar ik ben begonnen met drone racen."

Waar komt de naam Shaggy FPV vandaan?

"Enkele vrienden van me hebben wel eens opgemerkt dat ik een beetje op Shaggy van Scooby Doo lijk."

Hoe ben je in aanraking gekomen met drones?

"Een vriend van me kocht ooit een DJI Phantom en dat vond ik cool genoeg om iets vergelijkbaars te bouwen, vooral om gopro beelden te maken tijdens vakanties. Toen daar op een gegeven moment een FPV upgrade en video goggles bij kwamen, begon ik eigenlijk direct zo laag en hard mogelijk te vliegen. Vervolgens kwam ik online filmpjes tegen van het echt FPV racen, gedaan door MetallDanny en Boris B. Vanaf dat moment was er geen twijfel dat ik een racer moest gaan bouwen!"

Hoeveel drones heb je?

"Een stuk of 4 'race drones', onder andere van EpiQuad, Shendrones en enkele custom frames. Daarnaast heb ik een paar 2" quads om familie en collega's mee lastig te vallen, waaronder een Emax Babyhawk en een 'Pepperfiish."

Ralph Hogenbirk over zijn Drone Awards 2017 nominatie

Droneracing

Hoe vaak vlieg je gemiddeld met je drone?

"Ik probeer elke week te vliegen, maar dat lukt lang niet altijd, helemaal nu het zo vroeg donker is. Het kost altijd even tijd om een track op te zetten en een redelijk aantal lipo's te vliegen, en dat gaat moeilijk als je 40 uur werkt en het om 5 uur al donker is. Gelukkig gaat de lokale club (Team MRO) binnenkort weer meer indoor races doen in de avonden, zodat ik weer wat meer kan trainen!"

Aan welke wedstrijden heb je het afgelopen jaar meegedaan en hoe ging dit?

"Dit jaar heb ik heel veel wedstrijden kunnen doen! Het begon met DronePortal in Belgie, waar ik 2e kwalificeerde maar helaas in de kwartfinales er al uit lag. Niet lang daarna was er een show-race in de Amsterdam ArenA waar ik aan mee mocht doen. Verspreid over de zomer was vervolgens het NK, waar ik veel ranking wedstrijden wist te winnen en in de finales uiteindelijk 2e eindigde vlak achter Sir Crashalot. In Oktober was het ineens druk: Ik deed mee met Team IRC tijdens de Drone Champions League (DCL) wedstrijd in Roemenië, waar we als team 2e en 1e eindigden in de twee races! Twee weken daarna deed ik mee aan de IDSC in Zuid-Korea, waar ik helaas niet in de finales eindigde. Volgende maand staat er dan nog 1 grote wedstrijd op de planning: de DCL finale in Berlijn."

Wat is jouw absolute hoogtepunt geweest met het dronevliegen?

"Het winnen van de DCL race in de zoutmijn in Roemenië! De track daar was absoluut de vetste die ik ooit gevlogen heb en de team-spirit tijdens de races was geweldig."

Wat is je ideale set-up?

"Mijn favoriete frame momenteel is een prototype frame met 'Skinny Screamer' pod, beide gemaakt door Bas Delfos uit Veghel. Deze is erg aerodynamisch, licht en toch sterk genoeg voor de grotere motoren en de meeste crashes. Toch vlieg ik voor indoor races vaak een prototype EpiQuad (stretch-x) frame. Die heeft iets bredere armen en is absoluut onverwoestbaar, waar EpiQuad bekend om staat. Verder gebruik ik veel onderdelen van Emax, Gemfan, Foxeer, DYS en Dinogy."

Wie is je grootste voorbeeld op gebied van FPV racing?

"Ik heb een aantal voorbeelden, maar ik ben vooral erg fan van Gary Kent aka JusticeFPV vanwege zijn vloeiende race stijl. Afgelopen zomer heb ik zijn filmpjes veel bekeken en geprobeerd zijn manier van vliegen toe te passen op mijn eigen vliegstijl. Daarnaast zijn Minchan-Kim en Luke Bannister de race helden die iedereen verslaan, dus ik geniet er altijd van om ze te zien racen."

Wat is de grootste fout die je ooit hebt gemaakt tijdens het drone vliegen?

"Tijdens de laatste ronde van de finale NK drone racen maakte ik een grote fout, die me de eerste plaats heeft gekost. Ik schatte de wind verkeerd in en moest een extra draai maken om een gate te halen. Andrzej (aka Sir Crashalot) zat me al op de hielen en kon me hierdoor inhalen en de winst pakken. Maar dat hoort bij racen. Andrzej vloog op hoog tempo en zonder fouten te maken, dus zijn winst was welverdiend!"

Heb je nog tips voor beginnende FPV vliegers?

"Begin met indoor te oefenen! Oefen met een simulator (Velocidrone is mijn favoriet) en koop micro quad zoals een tiny whoop of een Emax Babyhawk die je gewoon in je woonkamer kan vliegen. Zo kan je veel oefen uurtjes maken om gevoel te krijgen voor de sticks, voordat je een grotere quad gaat bouwen en die buiten gaat vliegen. Dat scheelt heel wat oefen tijd en kapotte onderdelen."

Ralph Hogenbirk over zijn Drone Awards 2017 nominatie

Nominatie

Wat vind je ervan dat jouw video is genomineerd voor een Drone Award?

"Daar ben ik blij mee. Ook leuk om te zien dat de andere genomineerden allemaal vrienden zijn waar ik al langer mee en tegen vlieg. Ik ben benieuwd wie er wint!"

Welke drone gebruikte je bij het maken van jouw video?

"Een custom frame met de Shendrones Zoompod en Emax rs2205s motoren."

Welke software heb je gebruikt voor het editen van de video?

"Mijn voorkeur gaat uit naar Adobe Premiere. De laatste tijd heeft mijn Windows laptop wat problemen, dus deze video is noodgedwongen gemonteerd met de standaard iMovie software op de Mac. Niet ideaal, maar het werkt."

Wat maakt jouw video zo uniek?

"De LED track shots! Ondanks dat de track erg klein en technisch was en ik maar één poging had met de GoPro, lukte het om een paar rondes achter elkaar vloeiend te vliegen. Als bonus staat er ook nog een bliksemschicht in beeld tijdens deze rondes, van het onweer wat vanuit de verte op ons af kwam. Het kwam allemaal op het juiste moment bij elkaar en het eindresultaat is erg vet!"

Op welke genomineerde video's en drones zou je jouw eigen stem uitbrengen?

"Ik zou op de video op het TT Parcours in Assen van Pieter Bos stemmen. Niet alleen omdat hij mijn teamgenoot is, maar ook omdat ik vind dat hij de meeste skills laat zien van alle genomineerden. In de categorie luchtfotografie gaat mijn stem naar Semih Simsek met zijn video van Scheveningen. De DJI Mavic Pro krijgt mijn stem als beste drone."

Ralph Hogenbirk over zijn Drone Awards 2017 nominatie

Lowepro Backpack

Als genomineerde heb je ook een Lowepro Backpack naar keuze gewonnen.

Op welke backpack van Lowepro is jouw keuze gevallen en waarom?

"De Lowepro QuadGuard BP X3. Hier past alles in wat ik nodig heb voor een uitgebreide vliegsessie, inclusief 3 quads en zelfs een laptop. Hij is als bonus ook nog de perfecte grootte voor handbagage in het vliegtuig."

Wat vind je van het merk Lowepro en hun backpacks?

"Erg goede kwaliteit, comfortabel en makkelijk aan te passen aan je eigen wensen door de verwijderbare compartimenten."

Toekomst

Wat zijn je toekomstplannen met drone racing?

"Volgend jaar DCL winnen met Team IRC! We hebben nu een erg goed team en hebben in Roemenië goede resultaten behaald, dus dat willen we volgend jaar doorzetten. Daarnaast willen we met Team QuadcoptersEnzo wat meer races in Europa gaan binnenvallen en laten zien dat we mee kunnen komen met de top!"

Ralph Hogenbirk over zijn Drone Awards 2017 nominatie

Tot en met 30 november kun je stemmen op de video van Ralph in de categorie racing. Stemmen kan via: DroneAwards.nl. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.

0 Reacties

    Plaats een reactie