Boeren kampen al jaren met het feit dat criminelen wietplantages verstoppen in maïsvelden. Voor boeren is dit moeilijk te controleren, maar met een drone zou dit een stuk makkelijker gaan. Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming, heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er geen bezwaar is tegen de inzet van drones voor deze doeleinden.

Boeren

Criminelen maken bij wietteelt veel gebruik van landbouwgrond van boeren. Hierbij zoeken ze naar hoge gewassen waarbij de boeren de grond zelf niet meer kunnen controleren. Gezien de boeren aansprakelijk worden gesteld wanneer de politie hennepplantage op hun grond vindt, willen de boeren zelf over een mogelijkheid beschikken om de plantages op te sporen. Drones zijn daarvoor een ideaal middel.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer sprak eerder zijn steun uit voor de inzet van drones door boeren. Daarbij vroegen zij wel toenmalig Minister Stef Blok om de juridische bezwaren te onderzoeken. Zijn opvolger Sander Dekker schreef woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat er bij het vliegen met drones boven maïsvelden weinig kans is dat er mensen in beeld komen. Daarom is er weinig kans op privacyschending.

Advies

De Minister adviseert wel dat de drones zo worden ingezet dat zij zo min mogelijk beelden van wegen en paden te maken, omdat op die manier de kans toeneemt dat ook beelden van mensen worden gemaakt. Ook raadt de Minister de boeren aan hun verzamelde beelden te overhandigen aan de politie om te gebruiken in strafrechtelijke onderzoeken.

Minister voor Rechtsbescherming: Inzet wietdrones geen inbreuk op privacy

0 Reacties

    Plaats een reactie