In oktober 2014 vloog een drone in het stadion waar op dat moment een beladen voetbalwedstrijd gespeeld werd tussen Servië en Albanië. Onder de drone hing een vlag van het 'Groot Albanië'. Bijna drie jaar later vreest nu de dronepiloot voor een uitlevering aan Servië.

Beladen wedstrijd

Op 13 oktober 2014 werd een EK-kwalificatie duel tussen Servië en Albanië gespeeld in het Servische Belgrado. Hierbij mochten supporters van Albanië niet aanwezig zijn. Toch wist een Albaneese supporter voor opschudding te zorgen door met zijn drone boven het veld te vliegen met daaronder een vlag van Groot Albanië.

Groot Albanië

De term Groot Albanië staat voor het idee dat Albanië groter is dan de huidige landsgrenzen. Delen van Servië, Macedonië en Kosovo, waar veel etnisch Albanezen wonen, horen daarbij. Deze vlag raakte daardoor een gevoelige snaar in Servië.

Interview

De dronepiloot bekende na negen maanden op een Albanees tv-station dat hij de gene was die de drone boven het stadion liet vliegen. Ismail Morinaj liet zijn drone opstijgen vanaf een nabij gelegen kerktoren. Het was voor hem een ludieke actie nadat Servische fans een Albanese vlag hadden verbrand. Wat hij niet had voorzien is dat zijn actie voor een diplomatiek conflict zorgde tussen Servië en Albanië.

Albanese dronepiloot vreest voor uitlevering aan Servië

Doodsbedreigingen

Na de uitzending van het interview met Morinaj stond hij de volgende dag op de voorpagina van alle Servische kranten. Het duurde niet lang voordat hij doodsbedreigingen kreeg van Servische voetbalfans.

Aangehouden

In juni dit jaar werd Morinaj aangehouden in Kroatië omdat hij zonder geldige documenten de grens met Montenegro wilde oversteken. Zijn naam werd door de Kroatische politie door de database gehaald waarna de alarmbellen begonnen te rinkelen. Morinaj staat op een lijst van gezochte personen van Interpol. Dit opsporingsbevel komt van Servië die nu om uitlevering heeft gevraagd aan Kroatië.

Protest

Albanese supporters protesteren massaal tegen de uitlevering van Morinaj en ook de Albanese premier heeft direct contact gezocht met de Kroaten in een poging de uitlevering te voorkomen. Zij denken dat Morinaj zijn leven niet zeker is wanneer hij in een Servische gevangenis terecht komt. De advocaat heeft inmiddels politiek asiel aangevraagd in Kroatië op basis van de claim dat hij geen eerlijk proces zal krijgen in Servië. Hiermee stelt de advocaat de uitlevering in elk geval met een paar maanden uit.


Bron: NOS

0 Reacties

    Plaats een reactie