Donderdag vond in de Tweede Kamer een plenair debat plaats waarin Sharon Dijksma (PvdA), demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, aangaf dat er eind 2017 een nieuw voorstel wordt gepresenteerd met aandscherping van de regels omtrent vliegen met drones in Nederland.

Verzoek aanpassing regels

Tom Jetten (D66) houdt zich naar eigen zeggen in de Tweede Kamer bezig met 'alles wat rijdt, vaart en vliegt' en hij zou graag zien dat de regels voor het vliegen met drones op een drietal punten worden aangescherpt.

Traumahelikopters

Allereerst wil Jetten duidelijke regels omtrent het vliegen met drones in de buurt van traumahelikopters. Volgens het D66-kamerlid kan het niet zo zijn dat een traumahelikopter in een noodsituatie zou worden gehinderd door een rondvliegende drone. Hij benadrukt dat in de huidige regelgeving niets is terug te vinden over dergelijke situaties en ziet hier graag verandering in.

Tweede Kamer komt eind 2017 met nieuw voorstel voor drone regelgeving

Bijsluiter

Ook wilde Jetten dat de staatssecretaris zou besluiten dat fabrikanten en verkopers van drones verplicht zouden worden om een bijsluiter over de regelgeving bij verkochte drones bij te voegen.

Tweede Kamer komt eind 2017 met nieuw voorstel voor drone regelgeving

Verbod bij drinkwatervoorzieningen

Tenslotte vindt het D66-kamerlid dat het vliegen met drones bij drinkwatervoorzieningen verboden zou moeten worden. "Drinkwatervoorzieningen vallen onder de top vitale infrastructuur en drones kunnen een risico vormen omdat daarmee moedwillig of per ongeluk zeer schadelijk materiaal in waterspaarbekkens en/of innamepunten terecht kunnen komen.", aldus Jetten.

Tweede Kamer komt eind 2017 met nieuw voorstel voor drone regelgeving

Horizontale afstandsovertredingen

Ook de SP liet zich horen tijdens het plenaire debat over vliegen met drones. Laҫin (SP) diende een motie in over de regels die gelden voor de horizontale afstand die drones in acht moeten nemen. Het Tweede Kamerlid trekt de vaststelling van horizontale afstandsovertredingen in twijfel en zou graag een alternatief zien voor het vaststellen van deze afstanden door de politie.

Tweede Kamer komt eind 2017 met nieuw voorstel voor drone regelgeving

Voorstel voor nieuwe regels

Demissionair staatssecretaris Dijkstra ziet weinig heil in aanpassing of verscherping van de huidige droneregels op korte termijn. Aangezien er eind 2017 plannen zijn voor de presentatie van een nieuw voorstel omtrent regelgeving zullen er op korte termijn geen nieuwe regels worden doorgevoerd. "Als we nu gaan sleutelen aan de regels dan wordt het voor de politie wel heel onoverzichtelijk", zo concludeert Dijksma.

0 Reacties

    Plaats een reactie