Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om een drone een afstand van 260 kilometer af te laten leggen met bloedmonsters in het ruim. Deze afstand is opzichzelfstaand geen record, maar het is wel voor het eerst dat een dergelijk luchttransport geen negatief effect heeft gehad op de kwaliteit van de medische samples. Het laadruim van de drone werd continu in de gaten gehouden en o.a. gecontroleerd op temperatuur. Na afloop van de vlucht kon het bloed probleemloos worden getest en waren er vrijwel geen verschillen te merken ten opzichte van wegtransport.

ecordafstand

Onderzoekers van de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit uit Baltimore, Maryland hebben op succesvolle wijze een nieuw record omtrent medisch drone transport weten te zetten. Een speciale drone met een gekoeld ruim met daarin bloedmonsters legde tijdens een test zonder problemen een afstand van maar liefst 161 mile (260 kilometer) af. De drone doorkruiste de bloedhete woestijn van Arizona tijdens een vlucht van 3 uur. Volgens de onderzoekers laat de test zien dat drone transport een effectieve, veilige en vooral snelle manier is om medische samples te vervoeren. Zo kan het bloed maar ook urine van mensen die in afgelegen gebieden wonen in de toekomst sneller worden getest.

Medisch dronetransport

Je vraagt je misschien af of de kwaliteit van o.a. bloedmonsters gewaarborgd blijft wanneer ze via de lucht een dergelijke afstand moet afleggen. De drone van de Johns Hopkins onderzoekers is uitgerust met een on-board systeem dat het laadruim van de drone kan monitoren en controleren. Zo blijft het ruim van de drone op optimale temperatuur en blijven de samples geschikt voor diagnostische testen. Voor de test werd gebruik gemaakt van een Latitude Engineering HQ-40 drone, die verticaal kan opstijgen en vervolgens horizontaal kan vliegen. Dit is ideaal wanneer de drone op een krappe plek moet landen, maar ook effectief met energie moet omgaan tijdens het afleggen van grote afstanden.

Recordafstand medisch drone transport behaald in Arizona woestijn

Resultaten

Om te kunnen concluderen dat de monsters geen schade ondervonden aan het luchttransport werd er getest met 84 paar samples die zijn verzameld op de Universiteit van Arizona in Tucson. De ene helft van de monsters werd met de drone vervoerd naar een kliniek in Scotssdale, Arizona. De andere helft werd via de weg getransporteerd. Men kon uiteindelijk concluderen dat in bijna alle gevallen de paren identiek waren gebleven. Wel werden er kleine verschillende in glucose en kalium opgemerkt in de bloedmonsters, maar dit is ook een veelvoorkomend gegeven bij andere manieren van transport. De onderzoekers verwachten dat de verschillen zijn ontstaan doordat het dronetransport veel zorgvuldiger werd gecontroleerd dat het wegtransport.

0 Reacties

    Plaats een reactie