Komend voorjaar worden vogelnesten opgespoord met behulp van de Weidevogeldrone. Natuurbeheerders zetten zes drones met warmtebeeldcamera in om de eieren van de vogels te beschermen tegen de maaimachines. Met de inzet van de weidevogeldrones hopen de natuurbeschermers meer nesten op te sporen zodat boeren bij het maaien rekening kunnen houden met de nesten.

Vogelnesten

Om vogelnesten te beschermen tegen de maaimachines van boeren wordt er nu nog door vrijwilligers gezocht. Deze vrijwilligers vinden en beschermen jaarlijks meer dan 90.000 nesten van weidevogels zoals de grutto, kievit en scholekster. Dit lijk veel, maar het is slechts 20 procent van het aantal nesten dat daadwerkelijk in de weilanden te vinden zijn.

Weidevogeldrone

Een drone kan per uur tussen de 30 en 40 hectare weiland afspeuren op zoek naar nesten. Door het broeden zijn de eieren van de vogels warmer dan de omgeving en hierdoor zijn ze snel te spotten dankzij een warmtebeeldcamera op de drone. De gegevens van de drone worden eenvoudig in een landelijke database opgeslagen en gedeeld met de boeren.

Inzet

De weidevogeldrone is vorig jaar succesvol getest. De inzet van de drone is minder verstorend voor de vogels en de drone vliegt volledig autonoom over de weilanden. Natuurbeheerders hebben in totaal zes drones aangeschaft met warmtebeeldcamera om dit voorjaar al van start te gaan en vogelnesten van de maaimachines te redden.

0 Reacties

    Plaats een reactie