Bij Fokker Landing Gear in Helmond werd dinsdagmiddag de fabriekslijn geopend waar jaarlijks enkele tientallen landingsgestellen voor het onbemande verkennings- en aanvalsvliegtuig zullen worden gebouwd.

MQ-9 Reaper

De drone is bijna zo groot als een F-16: de MQ-9 Reaper. Een Amerikaans onbemand toestel dat ingezet wordt door de Amerikaanse luchtmacht en dat voorzien wordt van een Helmonds onderstel van Fokker Landing Gear.

Honderden

Na lang onderhandelen nam de baas van de Amerikaanse opdrachtgever General Atomics de lijn in gebruik. De eerste Helmondse onderstellen voor de Reaper gaan nog dit kwartaal naar de VS om daar een onder de drone voor de Amerikaanse luchtmacht te worden geïnstalleerd. Er zullen er de komende jaren nog honderden volgen.

Landingsgestellen van drones voor Amerikaanse luchtmacht gemaakt in Helmond

Onderhandelingen

Aan deze klus ging een lang traject aan vooraf. De veeleisende Amerikanen bouwen het toestel al tien jaar en doen dit al die tijd zelf. Nu wordt voor het eerst iets uit handen gegeven. "Ze doen iets wat bijvoorbeeld ASML hier ook doet. En wij ook want onze landingsgestellen worden gemaakt met een tiental toeleveranciers zoals KMWE en VDL GL Precision", vertelt Fokker-bestuursvoorzitter Hans Büthker aan het Eindhovens Dagblad.

Extra werkgelegenheid

De MQ-9 bestaat uit een grondstation en vier vliegtuigen om 24 uur per dag te kunnen observeren. Een piloot en een sensor operator besturen vanaf de grond één vliegtuigje, sensoren en camera's. In Helmond betekent de levering van de landingsgestellen werkgelegenheid voor een tiental mensen.

Landingsgestellen van drones voor Amerikaanse luchtmacht gemaakt in Helmond

Nederland

De fabrikant van vliegtuigonderdelen verwacht meer groei uit de militaire hoek omdat Nederland en andere Europese landen van plan zijn om miljarden te steken in hun krijgsmachten. Er is lange tijd flink bespaard op de defensiebudgetten en ondertussen neemt de geopolitieke spanning toe. Ook Nederland wil vier van die toestellen bestellen, al is de aanschaf een paar jaar uitgesteld. Overigens gaat het in ons land voorlopig om onbewapende drones, dus zonder vier verwoestende raketten en zonder twee bommen. Nederland wil ze gebruiken voor patrouilles, observeren, verkennen en informatie verzamelen.

0 Reacties

    Plaats een reactie