De afgelopen jaren werd er flink bezuinigd op Defensie. Zo veel zelfs, dat Nederland niet voldoet aan de afspraken die gemaakt zijn met de NAVO. Daarom moet Nederland nu meer gaan investeren in Defensie en volgens CDA-leider Sybrand Buma kan dit het beste in onbemande bommenwerpers.

NAVO

Elk NAVO lid moet minimaal twee procent van hun bruto binnenlands product aan Defensie besteden. Nederland besteedt slechts 1,2% en moet daarom investeren. CDA-leider Sybrand Buma wil de komende kabinetsperiode 2 miljard euro extra per jaar vrij maken. Daarmee moet de krijgsmacht versterkt worden met onder andere drones.

Bewapende drone

De huidige drones van het Nederlandse leger worden nu gebruik om verkenningen uit te voeren. "Als Nederland vooraan wil lopen in het aanpakken van radicaal geweld dat ons bedreigt, dan hoort daar het middel van de 21e eeuw bij en dat is een bewapende drone", aldus de CDA'er tegenover de NOS.

Vervanging F16

De drones moeten ingezet worden waar nu nog F-16's worden ingezet, zoals in Irak en Afghanistan. Buma wil dat de drones alleen op Nederlandse voorwaarden ingezet worden en alleen in landen waar we geen conflict hebben.

Omstreden

Het bombarderen met drones is omstreden. Amerika gebruikt de onbemande bommenwerpers om terroristen uit te schakelen, ook in landen waar geen oorlog is. Daarbij vallen vaak burgerslachtoffers.

0 Reacties

    Plaats een reactie