Het Nederlands RPAS Test Centrum-NRTC in Flevoland heeft een succesvol jaar achter de rug. Dit jaar werden er 2700 vluchten uitgevoerd op het dronecentrum. Dit is ruim een verdubbeling van het aantal vluchten dat in 2015 werd uitgevoerd.

NRTC-dronecentrum

Op het NRTC-dronecentrum in Flevoland worden sinds 2014 vluchten uitgevoerd met drones. Zo wordt er onder meer vliegles gegeven voor het beroeps drone-brevet (remotely Piloted Aircraft - License, RPA-L). worden toestellen gekeurd op luchtwaardigheid en vinden er testvluchten plaats voor de (door)ontwikkeling van nieuwe drones.

Aantal dronevluchten bij NRTC-dronecentrum Flevoland in 2016 verdubbeld

Aantal vluchten

In 2014 werden er nog slechts 175 vluchten uitgevoerd bij het NRTC-dronecentrum. In 2015 nam dit aantal flink toe tot 1300 vluchten. In 2016 werd dit aantal nog eens ruim verdubbeld tot 2700 vluchten.

Ruimere bevoegdheden

Het NRTC is onderdeel van NLR en is een testlocatie voor drones die voldoet aan alle eisen van de overheid. In het Nederlands luchtruim mag alleen worden gevlogen met toestellen en door vliegers die voldoen aan alle wettelijke eisen. Het NRTC heeft ruimere bevoegdheden waardoor er ook gevlogen mag worden met prototypes die nog niet aan alle eisen voldoen. Hierdoor voorziet het NRTC in een sterke behoefte voor het ontwikkelen van drones en daarvoor benodigde technologie.

Ontwikkeling

Het NRTC ondersteunt de ontwikkeling en het gebruik van drones in Nederland en zorgt mede voor een veilige integratie van drones in het civiele luchtruim. Het NRTC fungeert als een 'one-stop-shop' voor de dronesector.

Aantal dronevluchten bij NRTC-dronecentrum Flevoland in 2016 verdubbeld

Testlocaties in Nederland

Op meerdere plaatsen in Nederland wordt gewerkt aan het realiseren van testlocaties die aan de wettelijke eisen voldoen. Het NLR speelt hierbij een faciliterende rol en ondersteunt startende testlocaties.

Bron: NLR

0 Reacties

    Plaats een reactie