De gemeente Enschede is van plan autonome drones te gebruiken om industrieterreinen te bewaken. Aangezien de regelgeving het nog niet toelaat om buiten het zicht van de piloot te vliegen, is het nog onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat het plan in Enschede kan worden uitgevoerd.

Gemeente Enschede

De gemeente Enschede is van plan autonome drones in te zetten om industrieterreinen te bewaken. Volgens burgemeester Onno van Veldhuizen is het technisch al mogelijk om drones voor dit doeleinde te gebruiken. "Het probleem zit hem alleen in de wet- en regelgeving rond het gebruik van onbemande luchtvaartuigen", aldus burgemeester Van Veldhuizen. De gemeente heeft al 2 locaties op het oog om drones te testen, zodra de wet wordt aangepast.

Gemeente Enschede wil drones gebruiken voor bewaking industrieterreinen

Botsing technologie en wet

Op dit moment staat er nog in de Nederlandse droneregelgeving dat het verboden is om met een drone boven bebouwing, menigtes en wegen te vliegen. Ook moet de drone altijd in het zicht zijn van een menselijke dronepiloot. Echter zijn dronepiloten overbodig voor autonome drones, omdat deze zelf kunnen vliegen en reageren op obstakels of verdachte bewegingen. De wet zorgt er echter voor dat vooruitstrevende technologie nog niet in de praktijk toegepast kan worden.

Testen

Volgens gemeentewoordvoerder Bart Scholten is het nog onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat de wet wordt aangepast. De gemeente Enschede gaat daarom nog niet aan de slag met het testen van drones, omdat ze zich graag aan de wet willen houden.

Bron: NU

0 Reacties

    Plaats een reactie