Waar velen al bang voor waren is nu ook werkelijkheid geworden. IS heeft een consumentendrone uitgerust met explosieven en twee Koerdische strijders omgebracht in Irak. Het zou de eerste keer zijn dat de terreurgroep IS met een drone troepen heeft gedood.

Drone

Het incident vond plaats op 2 oktober ten noorden van de Iraakse stad Mosul. De drone werd uitgerust met explosieven en bracht twee Koerdische strijders om. Twee Franse soldaten raakten gewond door de explosie. Over hoe de drone ontplofte gaan meerdere verhalen de ronde.

IS drone met explosieven doodt twee Koerdische strijders

Le Monde
In de Franse krant Le Monde werd geschreven dat de drone in de lucht werd onderschept en nabij Koerdische en Franse soldaten ontplofte toen hij op de grond stortte. Het was onduidelijk of de drone van een afstand werd gedetoneerd of met een tijdbom was uitgerust.

Jabbar al-Yawar
Volgens woordvoerder van de Koerdische veiligheidstroepen, Jabbar al-Yawar, leek het erop dat de drone was uitgerust met een boobytrap. Toen de peshmerga-strijders een gecrashte drone wilden oprapen, ontplofte die volgens lokale autoriteiten.

The New York Times
De Amerikaanse krant The New York Times meldt dat Koerdische strijders de kleine drone hebben neergeschoten en naar hun post brachten. Daar werd de drone gedemonteert en ontplofte hij.

Amerikaanse defensiemedewerker
Volgens een hooggeplaatste Amerikaanse defensiemedewerker was het explosief vermomd als een batterij. Er zaten volgens hem niet veel explosieven in, maar genoeg om hen te doden.

Keerzijde

Het incident laat de keerzijde van drones zien. In verkeerde handen kunnen de onbemande luchtvaartuigen voor zeer slechte doeleinden gebruikt worden. De vraag is echter of een registratie van alle consumenten drones ervoor gaat zorgen dat dergelijke inzetten voorkomen gaan worden. Wel zijn drone detectie systemen in oorlogsgebieden natuurlijk geen overbodige luxen.

Anti-drone oplossingen

Het Nederlandse bedrijf Robin Raday Systems heeft een radarsysteem ontwikkeld die kleine drones in de lucht kan spotten. Voor het naar beneden halen van drones worden ook steeds nieuwe manieren bedacht. Een van de zes beste anti-drone oplossingen is het vangen van drones met andere drones. IS drone met explosieven doodt twee Koerdische strijders

0 Reacties

    Plaats een reactie