Drones worden op steeds meer manieren gebruikt in de wereld. Zo gebruiken een aantal onderzoekers in Australië een drone om een groep zuidkapers te analyseren. Tijdens een onderzoeksvlucht kwamen de onderzoekers iets heel bijzonders tegen: een wit gekleurde baby zuidkaper die met zijn moeder aan het zwemmen was.

De afgelopen 26 jaar hebben onderzoekers de populatie vaneen groep zuidkapers in de Grote Australische Bocht (Baai) in de gatengehouden. Ondanks dat de populatie van de walvissoort stabiel aan het stijgenis, is het nog steeds een bedreigde diersoort. Experts verwachten dat dit dekomende jaren niet verandert.

Zeldzame wittezuidkaper

Het bijzondere van de zuidkaper is dat een erg laagpercentage van de jongen wit zijn als ze geboren worden. Binnen een jaarkleuren deze baby´s alsnog zwart. Dit betekent dat er maar een korte tijd is omeen zuidkaper in deze zeldzame kleur te zien. Dankzij een drone is het deonderzoekers gelukt om er 1 op beeld vast te leggen.

Walvissen observeren

De onderzoekers gebruiken een drone om de zuidkapers tekunnen observeren zonder dat ze de zoogdieren hoeven te storen. Op deze manierkunnen de onderzoekers gemakkelijk de grootte van de zuidkapers en de gesteldheidvan het lichaam meten. Dit is nodig om meer te weten te komen over degezondheid en de voortplanting van de dieren.

Drone filmt zeldzame beelden van witte baby walvis en moeder


Ander onderzoek

Het Australische onderzoek is niet het enige onderzoekwaarbij gebruik wordt gemaakt van een drone om dieren te observeren. Ook in onseigen land worden drones ingezet. Zo worden in Overijssel nesten vanweidevogels opgespoord met een drone van Clear Flight Solutions.

0 Reacties

    Plaats een reactie