Per 1 juli 2016 krijgt Nederland een zogenaamde 'Mini Drone Regeling' die het professionele gebruikers makkelijker maakt om met drones tot 4 kilogram te vliegen.

Mini Drone Regeling

De Mini Drone Regeling maakt het voor professionele gebruikers makkelijker om met drones tot 4 kilogram te vliegen. Een gebruiker dient nog wel een vliegvaardigheidsbewijs te halen, maar het wordt een stuk makkelijker en goedkoper om deze zogenaamde 'ROC-Light' vergunning te behalen.

Wie mag een ROC-Light vergunning aanvragen?

Iedereen met een leeftijd van minimaal 18 jaar en kan aantonen te beschikken over voldoende bekwaamheid om op een veilige manier deel te nemen aan het luchtverkeer, kan zich inschrijven voor de ROC-Light vergunning. Via een theorie-examen wordt je kennis getoetst op verschillende onderwerpen, zoals luchtvaartregels, meteorologie, navigatie, operationele procedures, enzovoort.

Wat heb je nog meer nodig?

Naast het bezit van een ROC-LIGHT-vergunning dient een professionele gebruiker ook:
- zijn/haar drone te registreren,
- te beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering.

Regelgeving

Ook moeten gebruikers natuurlijk de regelgeving in acht nemen. Zo dient de vlucht worden uitgevoerd tot een afstand van maximaal 100 meter van de bestuurder en mag de drone niet hoger vliegen dan 50 meter.

Mini Drone Regeling per 1 juli 2016 van kracht

4 kilo

De Mini Drone Regeling is alleen van toepassing op drones tot 4 kilogram. De keuze voor 4 kilo is te rechtvaardigen na een vergelijking van de nationale regelgeving voor dronegebruik in andere EU-lidstaten, waar ook een vergelijkbare grens van toepassing is.

1 kilo

Voor de zogenaamde micro-drones tot 1 kilogram is er vanaf 1 juli 2016 voor professioneel gebruik zelfs helemaal geen vergunning meer nodig. Hiervoor dient enkel de drone geregistreerd en verzekerd te zijn.

6 Reacties

 1. Monique

  En hoe is de theorie voor mensen met beperking lezen en vooral taal? Kan dat mondeling en engels vertaald worden in begrijpend nederlands?

 2. Rene van Manen

  Zijn er al bedrijven bekend die de examens gaan afnemen? Ik wil ook wel weer eens vliegen ;-)

 3. Robbie van Zegveld

  Amateur vliegen valt hier dus niet onder ;)

 4. Daniel Brasse

  Dus als ik het goed begrijp geld dit alles alleen voor de professionele gebruiker en niet voor de hobbyist? gelden voor de hobbyist dan wel de algemene regels die nu ook gelden?

 5. Rene Sloot

  Als je een drone hebt onder de kilo, hoe registreer je hem dan en waar verzekeren is niet zon probleem, maar onduidelijk hoe je hem registreren moet. wie helpt

 6. Gideon

  Mooi met de nieuwe DJI Mavic pro die 750 gram weegt en dezelfde specs heeft als de phantom 4 kan je dus zakelijk vliegen zonder vergunning! Dank je wel DJI! Want,... Voor de zogenaamde micro-drones tot 1 kilogram is er vanaf 1 juli 2016 voor professioneel gebruik zelfs helemaal geen vergunning meer nodig. Hiervoor dient enkel de drone geregistreerd en verzekerd te zijn.

Plaats een reactie