Landbouwcoöperatie CZAV in Wemeldinge stuurt drones de lucht om telers te helpen hun akkers preciezer te bemesten.

Intelligente bemesting

De beelden die de drones van het bedrijf Airinov van percelen maken, worden vertaald in taakkaarten. Daarmee kunnen boeren nauwgezetter met stikstof bemesten. Dat is beter voor het milieu en bespaart de teler geld. De meeste opbrengst met de minste milieubelasting en stikstofinzet, schetst de coöperatie deze vorm van precisielandbouw.

Landbouwcoöperatie CZAV scant akkers in Zeeland met drones

Airinov

Airinov is al drie jaar actief voor 5.000 Franse akkerbouwers. Volgens CZAV is het systeem van Airinov zover doorontwikkeld dat de geproduceerde taakkaarten ook daadwerkelijk hout snijden. In Zeeland wordt in het project High Sensing 2.0 al langer geëxperimenteerd met scans van akkers. Zo'n 40 boeren doen daar aan mee. Waar CZAV kiest voor de inzet van drones, wordt in het High Sensing-project een vliegtuig ingezet dat hyperspectraalbeelden maakt. De beelden worden omgezet in taakkaarten, maar de deelnemende boeren spuiten danwel bemesten nog zelden op basis van deze kaarten, omdat een aantal parameters nog onduidelijk is.

Mei

In de eerste week van mei gaan de drones weer de lucht in. Telers die brood zien in het systeem kunnen aanhaken. Aanmelden kan nog deze maand.

Bron: PZC

0 Reacties

    Plaats een reactie