FAA bevestigt vandaag dat het neerschieten van een drone wordt gezien als misdrijf en kan oplopen tot een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar.

Schieten op drones

Eind vorige maand werd in Norfork in de Amerikaanse staat Arkansas voor de zoveelste keer op Amerikaans grondgebied een drone uit de lucht geschoten. De Federal Aviation Administration (FAA) ziet drones als 'vliegtuigen', maar de drone community vraagt zich af of de onbemande vliegtuigjes niet dezelfde bescherming krijgen als bemande vliegtuigen.

FAA bevestigt dat het neerschieten van een drone een misdrijf is

Misdaad

John Goglia, redacteur bij Forbes, legde deze vraag voor aan de FAA en kreeg vandaag bevestigd dat het neerschieten van een drone een federale misdaad is (18 USC 32). Hierdoor kan iemand dezelfde straf krijgen voor het neerschieten van een drone in vergelijking met het neerschieten van een vliegtuig.

Gevangenisstraf

Volgens Loretta Alkalay, een luchtvaart advocaat die 'Drone Law' doceert aan het Vaughn College of Aeronautics and Technology, verbiedt het statuut ook om zich te bemoeien met iedereen "die zich bezighoudt met de toegestane exploitatie van deze vliegtuigen" en draagt een boete van maximaal 20 jaar in de gevangenis. Sinds drones worden beschouwd als vliegtuigen, kan het bedreigen van een drone of een drone operator ook gezien worden als een federale misdaad met een gevangenisstraf van vijf jaar, aldus mevrouw Alkalay.

FAA bevestigt dat het neerschieten van een drone een misdrijf is

Straffen

De grote vraag, die momenteel nog onbeantwoord blijft, is wanneer de Verenigde Staten federaal iemand voor het neerschieten van een drone zal vervolgen. Volgens de FAA vormt "schieten op alle vliegtuigen - waaronder onbemande vliegtuigen" een ernstig gevaar voor de veiligheid. Een onbemand vliegtuig geraakt door geweervuur kan crashen, waardoor schade aan personen of goederen op de grond kan ontstaan, of het apparaat zou kunnen botsen met andere objecten in de lucht.

Praktijk

Volgens Goglia is het tijd dat de Verenigde Staten een einde maakt aan deze gevaarlijke situaties door overtreders zwaar te bestraffen. Het recentelijke incident in Arkansas zou volgens hem een goede start zijn.

0 Reacties

    Plaats een reactie