Experts waarschuwen voor de veiligheid van de gegevens die DJI bezitters met hun drone verzamelen. Het gevaar dat de Chinese overheid mee kan kijken ligt op de loer.

Updates

Omdat DJI continu bezig is met het optimaliseren van de software die hun drones aanstuurt, wordt er nogal eens een keer verbinding gemaakt met de servers van DJI. Ook de No Fly Zone feature van DJI moet regelmatig contact met DJI maken om de meest actuele verboden gebieden binnen te halen. Volgens experts brengt dit een risico met zich mee. In de communicatie die tijdens deze updates plaatsvindt zou namelijk ook best eens andere data kunnen worden verzonden. Niemand weet exact wat er met de data gebeurt, of deze wordt opgeslagen, en of er misschien wel eens wordt meegekeken.

Politie

Drones kunnen uiteraard ook van grote waarde zijn bij de werkzaamheden van de politie. Hier wordt momenteel ook geoefend met modellen van DJI. Zeker de politie zou daarom waakzaam moeten zijn en de veilige opslag van de drone-gerelateerde data. In een rapportage op BNR Nieuwsradio adviseert een expert dat men alle data zou moeten versleutelen om spionage tegen te gaan.

'Chinese overheid kan meekijken met gegevens drones DJI'

DJI en de Chinese overheid

Het grootste deel van de voor professioneel gebruik gekochte drones bestaat uit drones van de Chinese fabrikant DJI. Er vinden op dit moment gesprekken plaats tussen DJI en de Chinese overheid over het delen van data. Omdat uitgerekend vanuit China tegenwoordig steeds meer tegenwoordig economische spionage plaatsvindt, adviseert drone-adviseur Lucas van Oostrum van Delft Aerial Robotics om organisaties een eigen beveiliging in te bouwen, bijvoorbeeld door alle data te versleutelen. De politie heeft laten weten dat er voorlopig enkel gebruik wordt gemaakt van een aantal testmodellen van DJI, en nog na te denken over een eventuele aankoop.

Bron: BNR

2 Reacties

  1. Jon

    Dit geld even goed voor drones van Amerikaanse makelij en welk land dan ook. Daar hadden we geen experts voor nodig toch? Al komt 95% van de drones natuurlijk wel uit China maar dan nog, beetje nieuws zonder waarde. Als het nou aangetoond was werd het een ander verhaal.

  2. Ferry

    Klopt, maar het zet je wel ff aan het denken... En een organisatie als de politie zou sowieso goed hierover moeten nadenken.

Plaats een reactie