Het Duitse installatiebedrijf Mobisol is bezig met een proef met drones die complete zonnepaneel-systemen kunnen vervoeren. Waar het nu vaak zeer lastig of zelfs onmogelijk is om in afgelegen gebieden stroomvoorziening te verzorgen, kan men nu ook in de meest verre uithoeken gebruik maken van zonne-energie.

Mobisol test momenteel de mogelijkheden om zonnepanelen met drones te vervoeren. Zo kunnen klanten van Mobisol ook in de meest afgelegen gebieden ter wereld over stroom beschikken. Het Duitse bedrijf levert een compleet thuissysteem wat met behulp van zonnepanelen individueel stroom kan opwekken, zonder dat er een aansluiting op een hoofdnet nodig is. Het systeem kan zo'n 80 Watt opwekken, waarmee o.a. een koelkast, televisie en lampen prima van stroom kunnen worden voorzien.

mobisole_test_drones_voor_vervoer_zonnepanelenmobisole_test_drones_voor_vervoer_zonnepanelen

The Last Mile

Het is voor Mobisol een zeer lastige klus om de systemen naar afgelegen gebieden te vervoeren. De zogenaamde 'Last Mile', het laatste stukje van het transport, geeft het bedrijf geregeld hoofdpijn. Daar moest wat aan gedaan worden! "Aangezien we een paar ingenieurs in dienst hebben die drones kunnen ontwikkelen, wilden we met deze kennis een oplossing verzinnen om onze systemen thuis te kunnen bezorgen bij de klant", aldus Thomas Duveau, de business development manager van Mobisol. Het idee van een op zonne-energie gebaseerd Drone Delivery Network (DDN) was geboren.

Drone Delivery Network (DDN)

Het plan van Mobisol voor het gebruik van drones staat nog in de startblokken. Wel worden er al tests uitgevoerd in Rwanda, waar het bedrijf reeds een grote landelijke dekking heeft qua klanten. Het bedrijf moet gaan uitzoeken hoe een drone in staat is flink wat gewicht te tillen. Ook denkt de installateur na over de stroomvoorziening van de vervoerdrones zelf, aangezien deze lange afstanden moeten kunnen overbruggen. Zo speelt Mobisol met het idee om micro-oplaadstations op de daken van klanten te zetten die, eveneens met zonne-energie, de accu van een drone kunnen opladen. Als tegenprestatie krijgen klanten korting op hun maandelijkse aflossingskosten. mobisol_zonnepanelen_dronesmobisol_zonnepanelen_drones

Werelwijde stroomvoorziening

Volgens the World Bank zijn er momenteel nog 1 miljard mensen ter wereld die niet of over onbetrouwbare elektriciteit beschikken. Mobisol hoopt in de nabije toekomst haar kennis van zonne-energie met behulp van drones in te zetten om zoveel mogelijk mensen van stroom te voorzien.

0 Reacties

    Plaats een reactie