Om Raine Island, een onbewoond eiland in het Australische Great Barrier Reef, te behouden als broedplaats voor duizenden groene zeeschildpadden, zijn drones ingezet om de conditie van het eiland te observeren. De broedplaats wordt bedreigd door de stijgende zeespiegel en de gevolgen die dit heeft op het landschap van het eiland.

Broedplaats voor duizenden schildpadden

Meer dan 60.000 groene zeeschildpadden trekken jaarlijks naar Raine Island en leggen soms wel duizenden kilometers af om het eiland te bereiken. Raine is hiermee de belangrijkste broedplek ter wereld voor groene zeeschildpadden, een beschermde diersoort die steeds zeldzamer wordt. Het eiland wordt echter bedreigd door de stijgende zeespiegel, waardoor het strand smaller wordt en de schildpadden minder ruimte hebben om hun eieren te begraven. Om de effecten van deze veranderingen in kaart te brengen heeft het Raine Island Turtle Recovery Project drones ingezet. Ook helpen de drones bij het tellen van het aantal schildpadden dat aan land komt, een veel efficiëntere manier dan het handmatig tellen wat voorheen werd gedaan. schildpadden_raine_island_drone_beeldenschildpadden_raine_island_drone_beelden

Een oogje in het zeil

De eerste resultaten die kunnen worden geconcludeerd uit de opnames van de drones stemmen de onderzoekers positief. Rain Island Project Manager dr. Andy Dunstan geeft aan dat het strand zichzelf lijkt te herstellen, wat voor een toename in het aantal schildpadjongen zorgt. Ook kunnen er met behulp van de vergaarde data stukken strand handmatig worden hervormd. "De nieuwe data van de drones geeft ons een duidelijk beeld van wat er op het eiland gebeurd en welke veranderingen dit kan betekenen voor de broedplaats van de zeeschildpadden", aldus dr. Dunstan.

Succesvolle proef

De onderzoekers van Raine Island zien de inzet van drones als een succes, ook omdat is gebleken dat de UAV's de zeevogels die ook op het eiland broeden niet hebben gestoord. Naast de inzet van drones zet men GoPro camera's en vloed- en golf meetapparatuur in om Raine ook in de toekomst als broedplaats voor groene zeeschildpadden te behouden.

0 Reacties

    Plaats een reactie