Naast dat drones soms slecht in het nieuws komen, zijn drones een ontzettend handig hulpmiddel voor goede doeleinden. In Andalusië merkte ze dit op; een drone biedt namelijk een/dé uitkomst bij het beschermen van de Iberische Lynx. Naast het beschermen van de Lynx hebben drones ook bewezen handig te zijn op het gebied van andere dieren.

Pardellynx

De pardellynx, ookwel de Iberische Lynx genoemd (aangezien hij enkel op het Iberisch Schiereiland voorkomt), staat op het punt van uitsterven. Hoewel het aantal lyxen in het wild van een angstaanjagende 94 naar 327 is gestegen, loop het prachtdier nog steeds gevaar. Afgelopen jaar hebben namelijk 21 lynxen in Andalusië (een regio in Spanje) het niet overleefd vanwege uiteenlopende redenen. Er wordt illegaal op ze gejaagd, het leefgebied voor de pardellynx krimpt en ze kregen te kampen met een ziekte. parallynx-op-uitsterven-andalusiëparallynx-op-uitsterven-andalusië

Halsband

Op dit moment zijn de katachtigen uitgerust met een halsband die getraceerd kan worden. Het is dan echter noodzakelijk dat een bioloog de beesten intensief volgt, wat veel tijd kost.

Drone

Nu zijn het regionale ministerie van Andalusië en Enel Green Power tot een overeenkomst gekomen; een drone moet de oplossing bieden. Met behulp van de drone kan het proces van traceren van de dieren met veel minder tijd en moeite plaatsvinden, waardoor de dieren uiteindelijk meer kans op overleven hebben.

Snotbot

Drones worden ook op andere manieren ingezet bij diersoorten. Neem de Snotbot bijvoorbeeld. De snotbot verzamelt snot van walvissen, dat uitgeblazen wordt bij het uitademen, voor walvissenonderzoek. Middels het snot is het mogelijk om DNA te analyseren, virussen en bacterieën te bestuderen en gifstoffen te herkennen. De Snotbot valt hierbij het reusachtige oceaandier niet lastig. snotbot-walvis-onderzoeksnotbot-walvis-onderzoek

0 Reacties

    Plaats een reactie