In IJsland worden drones gebruikt om de vulkaan Katla te monitoren. Deze vulkaan barst ongeveer twee keer in de honderd jaar uit en is niet meer tot een eruptie gekomen sinds 1918. Er wordt dus verwacht dat de vulkaan Katla, die verscholen ligt onder een enorme gletsjer, mogelijk gaat uitbarsten.

Vulkaan Katla

De wetenschappers op IJsland zetten nu drones in om een goed inzicht te krijgen in de vulkaan Katla. Door DJI drones uit te rusten met speciale camera’s kunnen zij onder meer driedimensionale kaarten maken. Door deze kaarten over elkaar heen te leggen worden veranderingen in het landschap waargenomen. dji-inspire-1-drone-ijsland-vulkaan-onderzoek-katla-quadcopter-12-2015dji-inspire-1-drone-ijsland-vulkaan-onderzoek-katla-quadcopter-12-2015

Infrarood camera

Naast de camera’s voor driedimensionale kaarten worden de DJI drones ook uitgerust met infrarood camera’s. Deze camera’s spotten thermale activiteiten in het gebied. Het gebruik van drones is een stuk efficiënter en goedkoper dan de inzet van een helikopter. Daarnaast is het mogelijk om met drones dichterbij een warmtebron te vliegen.

Gevaar

De vulkaan Katla heeft het in zich om meer schade aan te richten dan de Eyjafjallajökull die in 2010 tot uitbarsting kwam. Het vliegverkeer in Europa kwam toen plat te liggen door de enorme rookontwikkeling.

Swipe

Bekijk hieronder de uitzending van Swipe op Sky News waar getoond wordt hoe de DJI drones ingezet worden.

1 Reacties

  1. Henri

    Super gaaf, IJsland is zo mooi!

Plaats een reactie